OMLET PIERNIK

Olga

z powidłami i polewą czekoladową

Omlet piernik z powidłami śliwkowymi i polewą czekoladową. Smakuje jak ciasto, pachnie świętami. Jest lekki, a do tego mega sycący. Wzbogacony o odżywkę białkową, dostarcza 30 g białka. Idealny na ten zimowo-świąteczny czas 🐻🎄🍫

* * *

Drukuj

OMLET PIERNIK

  • Porcje: 1 porcja
  • Calories: 525

Składniki:

  • 1 jajko
  • 100 g kefiru
  • 30 g mąki owsianej (można użyć innej)
  • 15 g odżywki białkowej o smaku czekoladowym
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do natłuszczenia patelni

Polewa czekoladowa:

  • 20 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka mleka (może być roślinne)

Dodatkowo:

  • 2 łyżeczki powideł śliwkowych
  • 1 łyżeczka płatków migdałowych

Jak to zrobić:

  • Jajko z kefirem łączymy przy pomocy rózgi, dodajemy mąkę, odżywkę, kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sól. Mieszamy krótko, tylko do połączenia. Odstawiamy masę na bok i przygotowujemy polewę.

  • W rondelku umieszczamy czekoladę, mleko i delikatnie podgrzewamy. Mieszamy rózgą, aż powstanie polewa.

  • Masę wylewamy na natłuszczoną i rozgrzaną patelnię o średnicy 20 cm lub mniejszej – im mniejsza patelnia tym grubszy omlet. Smażymy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 5 minut z każdej strony.

  • Omleta kroimy na pół, jedną połowę smarujemy powidłami, przykrywamy drugą połową polewamy polewą i dekorujemy płatkami migdałowymi (można wcześniej podprażyć na suchej patelni).

Moje wskazówki:

Jeśli nie używacie odżywki, możecie ją pominąć i w to miejsce dać 15 g mąki.

Testowałam tego omleta na różnych mąkach. Jeśli zależy Wam na opcji bezglutenowej możecie użyć mąki owsianej lub ryżowej. Na owsianej wychodzi cieńszy i bardziej wilgotny, na ryżowej bardziej wyrasta, ale jest bardziej suchy. Można też użyć zwykłej mąki pszennej.

Kefir można zastąpić maślanką lub jogurtem naturalnym.

Wartość odżywcza 1 omleta z dodatkami

Kcal525
Białko30g
Tłuszcz24g
Węglowodany47g

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis