• KLUSKI ŚLĄSKIE Z BATATÓW

    Olga

      z palonym masłem i parmezanem Kluski śląskie z ziemniaków, ale tych słodkich. To właśnie im zawdzięczają ten piękny, pomarańczowy kolor. Przygotowane z zaledwie trzech składników. Podane z palonym masłem i płatkami parmezanu, smakują jak najlepszy comfort food. Spróbujcie i przekonajcie się sami 🍠🧈🧀✨ * * *

      Czytaj dalej
    • SERNICZKI

      Olga

        z cukrem pudrem i polewą czekoladową Serniczki to pyszne placuszki serowe, które sprawdzą się na śniadanie, podwieczorek lub deser. Są szybkie i dziecinnie proste do zrobienia. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno (zimne do złudzenia przypominają sernik). Można je serwować z samym cukrem pudrem lub w bardziej rozpustnej…

        Czytaj dalej
      • PLACUSZKI Z BORÓWKAMI

        Olga

          i skórką cytryny podane z jogurtem i granolą Jak przywołać lato w środku zimy? Wystarczy zaledwie kilka składników – kluczowe są: borówki, cytryna i płatki kokosa. Dzięki nim wyczarujecie placuszki , które przeniosą Was w czasie, do ciepłych, słonecznych dni. Do przygotowania placuszków polecam użyć bardzo dojrzałego banana, którego nie…

          Czytaj dalej
        • KREM Z BATATÓW I MARCHEWKI

          Olga

            z imbirem i ostrą papryką Pyszny i prosty krem ze słodkich warzyw w kolorze pomarańczowym. Mowa oczywiście o batatach i marchewce. Dodatek ostrej papryki przełamał słodki smak, a świeżo starty imbir nadał, pożądnych o tej porze roku, właściwości rozgrzewających. Pod ostrzem blendera wylądował jeszcze por z czosnkiem. Krem podałam z…

            Czytaj dalej
          • WEGE BOLOGNESE

            Olga

              z zieloną soczewicą i wiórkami parmezanu Bolognese w wersji bez mięsa, zamiast niego soczewica, dzięki której sos nabiera odpowiedniej konsystencji. Z kolei rozdrobniona marchewka i seler naciowy nadają teksturę, przypominającą zmielone mięso. Do przepisu wykorzystałam aromatyczny sos tomate frito (słynny hiszpański sos, zrobiony ze smażonych pomidorów), który można zastąpić passatą pomidorową.…

              Czytaj dalej
            • OWSIANKA DYNIOWA

              Olga

                z przyprawami korzennymi i bananem Pyszna owsianka dyniowa z dodatkiem rozgrzewających przypraw: cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej i goździków. Jest prosta i szybka do zrobienia. Idealna na chłodniejsze dni. * * *

                Czytaj dalej
              1 2 3 15