Nazywam się Olga Maj i jestem entuzjastką zdrowego stylu życia. Z zawodu jestem dyplomowanym dietetykiem, prywatnie – miłośniczką Włoch, a przede wszystkim włoskiej kuchni.

Zdrowym stylem życia interesowałam się właściwie od zawsze, jednak przygodę tę „na poważnie” zaczęłam na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka. Po zakończeniu tych studiów, czując niedosyt wiedzy, rozpoczęłam studia podyplomowe w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie na kierunku Poradnictwo Żywieniowe i Dietetyczne. Powyższe wykształcenie dało mi fundament do pracy w zawodzie dietetyka.

Pierwsze lata w zawodzie uświadomiły mnie jak ważna w pracy nad swoim ciałem jest również praca nad emocjami. Chciałam zgłębić tę wiedzę – i umożliwiła mi to szkoła Diet Coachingu. W swojej pracy zaczęłam opierać się na dialogu pełnym empatii i uważności. Plany żywieniowe zaczęłam dopasowywać do celów i potrzeb swoich pacjentów, wszystko po to, aby jedzenie stało się radością, a nie przykrym obowiązkiem.

A skoro jesteśmy przy jedzeniu – po wielu latach pracy jako dietetyk wyjechałam do Włoch, aby eksplorować tamtejszą kuchnię. 

Dzięki rocznemu pobytowi we Włoszech przekonałam się, że włoska kuchnia to nie tylko pizza i pasta, ale bogactwo warzyw, owoców i roślin strączkowych. Proste przepisy wykorzystujące wysokiej jakości produkty, slow food w postaci ręcznie wyrabianego makaronu, celebracja jedzenia z najbliższymi przy wspólnym stole, ale również i aktywność fizyczna – w szczególności długie spacery, które stały się nieodłącznym elementem mojego stylu życia.

I oto jest – moja strona, która łączy te wszystkie pasje.

Powstała z myślą o osobach, które chcą zmienić swój styl życia na zdrowszy i bardziej harmonijny. To również miejsce dla tych, którzy jak ja lubią pysznie i dobrze zjeść, czerpiąc przy tym radość i zachowując zdrowie.

Jeśli potrzebujesz wsparcia w zakresie żywienia kliknij: DIETA.

Po pyszne i sprawdzone przepisy zapraszam tutaj: PRZEPISY.

Natomiast wszystkich fanów kuchni słonecznych Włoch, zachęcam do brania udziału w warsztatach kulinarnych, które prowadzę razem z sycylijskim szefem kuchni. Ich rozkład znajduje się tutaj: WARSZTATY.