OWSIANKA PIERNICZKOWA

Olga

z piekarnika z czekoladą i powidłami

Ta owsianka to moja pozycja obowiązkowa w okresie świątecznym. Serwuję ją na słodkie śniadanie albo w formie zdrowszego ciacha do popołudniowej kawy. Jest pyszna, aromatyczna, mocno korzenna i ma idealną konsystencję – mięciutką i wilgotną. Rozpływa się w ustach. Spróbujcie koniecznie.
pokruszony pan ciastek

* * *

Drukuj
  • Porcje: 2-4

Składniki:

  • 1 duży banan (najlepiej przejrzały)
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka lub napoju roślinnego
  • 1 łyżka syropu daktylowego (można zastąpić syropem klonowym lub miodem)
  • 90 g płatków owsianych (użyłam zmielonych, ale można użyć w całości)
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 30 g pastylek czekoladowych lub posiekanej czekolady
  • 6 łyżeczek powideł śliwkowych
  • 1 ciasteczko korzenne (można pominąć, ale polecam dodać)

Do podania:

  • jogurt grecki
  • syrop daktylowy

Jak to zrobić:

  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (góra-dół). W misce rozgniatamy banana, dodajemy jajko, mleko i syrop daktylowy. Wsypujemy płatki owsiane, kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, sól, niecałą czekoladę (odkładamy łyżkę do posypania po wierzchu). Wszystko razem mieszamy.

  • Naczynie żaroodporne o poj. 1 l (moje ma wymiary 15 x 20 cm) wykładamy papierem, wylewamy masę, nakładamy łyżeczką powidła i patyczkiem (np. do szaszłyków) mieszamy tworząc esy floresy.

  • Posypujemy odłożoną czekoladą i pokruszonym ciastkiem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35 minut. Przed pokrojeniem chwilę studzimy.

  • Owsianka wspaniale smakuje z kleksem jogurtu i syropem daktylowym 🫠 Smacznego!

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis