Słone
-
z mleczkiem kokosowym, imbirem i chili Oto przed Wami prosty, pyszny, rozgrzewający krem z dyni. Idealny na chłodniejsze dni. Dodatek mleczka kokosowego nadaje mu orientalny charakter. Imbir, czosnek i chili mają cudowne właściwości rozgrzewające. Dynia, oprócz tego, że jest niskokaloryczna i lekkostrawna, działa łagodząco i regenerująco na przewód pokarmowy. Ja,…
-
niezbędnik do ciast, kawy, placków, zup i sosów Sezon dyniowy w pełni! Jak co roku, dynię wykorzystuję na wiele sposobów – do ciast, placków, placuszków, zup i makaronu. Kiedy za oknem szaro, a w planie jest książka i koc, zabieram się za Pumpkin Spice Latte – wspaniały „jesienioumilacz”. O poranku,…
-
w wersji wege, gotowa w 10 minut Biegnijcie po szparagi zanim znikną z warzywniaków i zróbcie sobie włoską ucztę. Oto Spaghetti alla Carbonara w sezonowo-wege wydaniu. To danie robi się błyskawicznie, a do jego przygotowania potrzeba zaledwie 5 składników. Znika równie szybko. Buon Appetito!
-
pistacjami i cytryną w sosie parmezanowm Sezon na szparagi trwa w najlepsze. W mojej kuchni pojawiły się już w zupie, tarcie, na tostach no i oczywiście w makaronie. Chyba nie muszę dodawać, że to właśnie w tym ostatnim wydaniu lubię je najbardziej? Oto przepis na prosty, szybki i przepyszny obiad ze szparagami…
-
w sosie z ciecierzycy i tahini z bakłażanem Zacznę od tego, że bardzo lubię hummus, który składa się z ciecierzycy i pasty sezamowej tahini. Postanowiłam wykorzystać tę bazę do sosu, który z dodatkiem mleczka kokosowego stał się bardzo kremowy i idealnie oblepił makaron. Aby podkręcić jego smak, dodałam chili, sos sojowy i…
-
świeżą bazylią i serem owczym Pecorino Kolejny szybki i prosty przepis na wegetariański obiad z makaronem w roli głównej. Będę z Wami szczera – to danie powstało z lenistwa. Groszek już jakiś czas zalegał w mojej zamrażarce, makaron zawsze mam pod ręką. Miałam też zamrożony bulion warzywny. Lubię czasem ugotować…