ZUPA Z SOCZEWICĄ

Olga

ziemniakami, marchewką i mleczkiem kokosowym

Ta zupa ratuje życie po powrocie z podróży, w której uległo się niejednej, niekoniecznie zdrowej pokusie. Wspaniale reguluje trawienie, przywraca równowagę, działa przeciwzapalnie. Do jej przygotowania wybieram największy garnek jaki mam, żeby przez kilka dni mieć pod ręką pożywny, ciepły posiłek. Polecam ją nie tylko po pofolgowaniu sobie, ale również na co dzień. Na zdrowie!

* * *

Drukuj

ZUPA Z SOCZEWICĄ

  • Porcje: 4-6 porcji

Składniki:

  • 1 litr bulionu
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • szczypta chili
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Jak to zrobić:

PRZYGOTOWANIE WARZYW

  • Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Ziemniaki kroimy w kostkę. Marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach.

  • Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę. Dodajemy czosnek, po chwili marchewkę i ziemniaki. Podsmażamy wszystkie warzywa przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.

  • Wsypujemy soczewicę i przyprawy. Mieszamy i wlewamy bulion. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy przez około 30 minut lub do miękkości warzyw.

  • Do naczynia blendera wlewamy 3 chochlę zupy, mleczko kokosowe i miksujemy. Miksturę przelewamy do garnka z zupą. Mieszamy i podajemy gorące.

1 Komentarze

  • Beata

    21 marca 2023 at 22:17

    🧡

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis