PEŁNOZIARNISTE PLACUSZKI

Olga

z gruszką na jogurcie greckim

Oto placuszki w zdrowszej odsłonie – bez cukru, z dodatkiem mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Są puszyste i tak delikatne, że rozpływają się w ustach. Do ich przygotowania użyłam dojrzałej gruszki, która dała wystarczająco dużo słodyczy, dlatego obyło się bez cukru. Podałam je z kwaśnymi wiśniami, które miałam akurat w zamrażarce, ale śmiało można je serwować bez niczego. Jeśli macie ochotę na nieco więcej słodyczy posypcie je cukrem pudrem albo polejcie syropem klonowym. No i może od razu zróbcie podwójną porcję, bo znikają w mgnieniu oka 👻

* * *

Drukuj
  • Porcje: 6-8 sztuk

Składniki:

  • 1 gruszka
  • 60 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 60 g mąki pszennej
  • 120 g jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Jak to zrobić:

  • Gruszkę obieramy i kroimy w małą kostkę.

  • W misce łączymy wszystkie składniki: mąkę, jogurt, jajka, cynamon i proszek do pieczenia. Mieszamy przy pomocy rózgi, krótko do połączenia.

  • Do ciasta dodajemy gruszkę i mieszamy delikatnie.

  • Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju roślinnego i nakładamy po 2 łyżki ciasta na 1 placuszka. Smażymy na średnim ogniu około 3 minut z jednej strony  i 2 minut z drugiej – do zarumienienia.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis