SZYBKIE RACUSZKI

Olga

z jabłkami, serkiem wiejskim i cynamonem

To już trzeci przepis na moim blogu na placuszki z jabłkami. Przyznaję, że to moje ulubione danie z kategorii comfort food. Dlatego stworzyłam już kilka różnych wersji – ostatnio ze skyrem, dzisiaj z serkiem wiejskim, który akurat miałam pod ręką. W przepisie użyłam mąki orkiszowej jasnej, ale możecie użyć zwykłej pszennej. A jeśli nie jesteście wielkimi fanami cynamonu, to go po prostu pomińcie. Racuszki robi się bardzo szybko – jak sama nazwa wskazuje i oprócz smaku, to dobry argument, żeby zaserwować je na śniadanie i zacząć dzień od przyjemności…♡

Moja propozycja podania – cukier puder, kleks serka waniliowego, duszone śliwki i wiórki czekolady.

Wszystko czego potrzeba do przygotowania racuszków.

Work in progress.

* * *

Drukuj
  • Porcje: 8-10 sztuk

Składniki:

  • 1 jabłko
  • 200 g serka wiejskiego
  • 2 jajka
  • 80 g mąki orkiszowej jasnej/pszennej
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Jak to zrobić:

  • Jabłko myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na dużych oczkach.

  • W misce umieszczamy starte jabłko, serek wiejski, jajka, cukier, cynamon (jeśli używamy) i mieszamy przy pomocy rózgi do połączenia. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i ponownie mieszamy.

  • Na patelni rozgrzewamy olej roślinny i nakładamy po 2 łyżki na 1 racuszka. Smażymy na średnim ogniu po około 3 minuty z każdej strony.

  • Serwujemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis