SPAGHETTI KUKURYDZIANE

Olga

w sosie z ciecierzycy i tahini z bakłażanem

Zacznę od tego, że bardzo lubię hummus, który składa się z ciecierzycy i pasty sezamowej tahini. Postanowiłam wykorzystać tę bazę do sosu, który z dodatkiem mleczka kokosowego stał się bardzo kremowy i idealnie oblepił makaron. Aby podkręcić jego smak, dodałam chili, sos sojowy i syrop klonowy. Do tego orientalnego klimatu idealnie wpasował się bakłażan. Jeśli jednak nie jesteście jego fanami tak jak ja, nie rezygnujcie z tego przepisu. Sprawdzi się tu równie dobrze cukinia czy bardziej wyraźna w smaku papryka (żółta lub czerwona). Całość posypana prażonym sezamem i szczypiorkiem (choć myślę, że świeża mięta byłaby jeszcze lepsza) sprawia, że chce się dokładkę. Spróbujcie koniecznie!

* * *

Drukuj
  • Porcje: 2-3

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy (265 g bez zalewy)
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka syropu klonowego (ew. miodu)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • szczypta chili w proszku
  • sól do smaku
  • 30 g pasty sezamowej tahini
  • 60 g mleczka kokosowego
  • 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu
  • 1 bakłażan
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 240 g spaghetti kukurydzianego lub zwykłego
  • sezam do dekoracji
  • szczypiorek do dekoracji

Jak to zrobić:

  • Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy drobno posiekaną cebulę i podsmażamy przez chwilę. Dodajemy obrany i pokrojony w plasterki czosnek i smażymy jeszcze przez minutę, uważając, żeby nie spalić czosnku.

  • Do podsmażonej cebuli i czosnku dodajemy ciecierzycę, przyprawiamy solą i chili do smaku. Wlewamy syrop klonowy, sos sojowy i smażymy kilka minut. Odstawiamy z ognia.

  • Wstawiamy osoloną wodę na makaron. W międzyczasie kroimy bakłażana w małą kostkę. Rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i smażymy bakłażana do miękkości. Na koniec doprawiamy solą.

  • W naczyniu blendera umieszczamy podsmażoną ciecierzycę, dodajemy tahini, mleczko kokosowe i wodę z gotowania makaronu. Miksujemy na gładką masę.

  • Szykujemy dekorację – na suchej patelni podprażamy nasiona sezamu. Szczypiorek myjemy i siekamy.

  • Ugotowany makaron łączymy z sosem i podsmażonym bakłażanem. Jeśli sos wydaje się być zbyt gęsty możemy dodać więcej wody z gotowania makaronu.

  • Rozkładamy makaron na talerze i dekorujemy sezamem oraz szczypiorkiem.

Moje wskazówki:

Jeśli nie lubicie bakłażana zastąpcie go innym warzywem. Sprawdzi się tu cukinia czy papryka.

Macie pod ręką świeżą miętę? Spróbujcie użyć jej zamiast szczypiorku.

W tym przepisie użyłam makaronu kukurydzianego, który jest naturalnie bezglutenowy, ale możecie ugotować zwykłe spaghetti.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis