NALEŚNIKI CYTRYNOWE

Olga

z makiem i cytrynowym twarożkiem z ricotty

Nie znam osoby, która nie lubi naleśników. Znam natomiast takie, które dzielą się na zwolenników naleśników z serem, cukrem i jabłkami. Jestem pewna, że dzisiejszy przepis będzie zaskoczeniem dla większości – ciasto naleśnikowe z dodatkiem maku i cytryny. Do tej pory znałam to połączenie tylko z muffinek. Zamiast klasycznego twarożku użyłam ricotty, której zostałam wielką fanką od czasu jak mieszkałam we Włoszech. Soczyste borówki są tutaj przysłowiową wisienką na torcie, ale sprawdzą się też maliny czy truskawki. Całość sprawia, że do tego przepisu chce się wracać.

* * *

Drukuj
  • Porcje: 8-10 naleśników o śr. 25 cm

Składniki:

Ciasto naleśnikowe

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody gazowanej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka maku
  • 1 łyżeczkia ekstraktu z wanilii
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki masła (roztopionego)
  • sok z 0,5 cytryny
  • skórka z 1 cytryny

Twarożek z ricotty

  • 500 g ricotty
  • 6 łyżek cukru pudru
  • skórka z 1 cytryny

Do podania

  • świeże owoce, np. borówki
  • cukier puder
  • dodatkowa skórka z cytryny

Jak to zrobić:

Ciasto naleśnikowe

  • Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, sól, cukier, mak. Wlewamy mokre składniki: mleko, wodę, roztopione masło, ekstrakt z wanilii, skórkę cytryny, jajka i mieszamy dokładnie przy pomocy rózgi.

  • Tak przygotowane ciasto zostawiamy na blacie kuchennym na 30-60 minut.

  • Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni, posmarowanej niewielką ilością oleju roślinnego.

Twarożek z ricotty

  • W misce umieszczamy ricottę, cukier i skórkę z cytryny. Mieszamy dokładnie przy pomocy rózgi.

1 Komentarze

  • Beata

    2 lutego 2024 at 17:22

    Jeszcze z cukrem 😍

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis