MUFFINY ŚNIADANIOWE

Olga

z płatkami owsianymi, borówkami i cytryną

Oto zdrowsza wersja klasycznych muffin – z dodatkiem namoczonych płatków owsianych, mniejszą ilością mąki i cukrem kokosowym. Idealne na śniadanie czy jako przekąska. Zamknięte w szczelnym pojemniku nadają się do zjedzenia przez 2-3 dni. Wg mnie smakują lepiej następnego dnia. Upieczcie je sobie i miejcie pod ręką coś słodkiego i jednocześnie pożywnego.

* * *

Drukuj

MUFFINY ŚNIADANIOWE

  • Porcje: 6 sztuk

Składniki:

  • 40 g płatków owsianych (zwykłych)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 80 g mąki pszennej
  • 50 g cukru kokosowego ((można zastąpić miodem lub syropem klonowym)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 50 g masła (roztopionego i wystudzonego)
  • 1 cytryna (skórka)
  • 100 g borówek

Jak to zrobić:

  • Zaczynamy od namoczenia płatków owsianych. Do naczynia wsypujemy płatki, wlewamy mleko, ekstrakt waniliowy i odstawiamy na 20 minut.

  • W tym czasie w misce umieszczamy SUCHE SKŁADNIKI: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier. Mieszamy.

  • W drugiej misce umieszczamy MOKRE SKŁADNIKI: jajko i roztopione masło. Dodajemy skórkę z cytryny i mieszamy.

  • Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy. Następnie dodajemy namoczone płatki i mieszamy krótko, tylko do połączenia. Dodajemy borówki i mieszamy delikatnie.

  • Ciasto nakładamy do foremek. Ja użyłam blachy z papierowymi papilotkami, ale można wylać ciasto bezpośrednio na formę. Trzeba jednak pamiętać o jej wcześniejszym natłuszczeniu.

  • Muffiny wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy 20-25 minut, do suchego patyczka.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis