OWSIANKA SZARLOTKA

Olga

z rabarbarem, jabłkiem i orzechami

Sezonowa owsianka pieczona z rabarbarem i jabłkiem poleca się na śniadanie i podwieczorek. Z gałką lodów potrafi zamienić się w pyszny deser. Polecam upiec póki rośnie rabarbar czyli mniej więcej do połowy czerwca. Smacznego!

* * *

Drukuj
  • Porcje: 2-3 porcje

Składniki:

  • 2 gałązki rabarbaru
  • 1 małe jabłko
  • 100 g płatków owsianych
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1 jajko
  • 1 garść orzechów pekan/włoskich/migdałów
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Do podania:

  • jogurt grecki/skyr
  • miód

Jak to zrobić:

  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra-dół).

  • Rabarbar myjemy i kroimy na kawałki o długości około 5 cm. Jabłko myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

  • Do naczynia żaroodpornego wysypujemy płatki. W misce łączymy mleko, jajko, miód, ekstrakt (jeśli używamy), cynamon i sól. Dodajemy pokrojone jabłko, posiekane orzechy i mieszamy. Miksturę przelewamy do naczynia z płatkami i przegarniamy łyżką. Na wierzchu układamy kawałki rabarbaru, możemy oprószyć je cukrem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut.

  • Owsianka najlepiej smakuje jeszcze ciepła w towarzystwie jogurtu i miodu. Można ją przechowywać w lodówce, a przed podaniem podgrzać na patelni z odrobiną masła.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis