OWSIANKA SZARLOTKA
- Porcje: 2-3 porcje
Składniki:
- 2 gałązki rabarbaru
- 1 małe jabłko
- 100 g płatków owsianych
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 1 jajko
- 1 garść orzechów pekan/włoskich/migdałów
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Do podania:
- jogurt grecki/skyr
- miód
Jak to zrobić:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra-dół).
Rabarbar myjemy i kroimy na kawałki o długości około 5 cm. Jabłko myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Do naczynia żaroodpornego wysypujemy płatki. W misce łączymy mleko, jajko, miód, ekstrakt (jeśli używamy), cynamon i sól. Dodajemy pokrojone jabłko, posiekane orzechy i mieszamy. Miksturę przelewamy do naczynia z płatkami i przegarniamy łyżką. Na wierzchu układamy kawałki rabarbaru, możemy oprószyć je cukrem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut.
Owsianka najlepiej smakuje jeszcze ciepła w towarzystwie jogurtu i miodu. Można ją przechowywać w lodówce, a przed podaniem podgrzać na patelni z odrobiną masła.