LENIWE Z JAGODAMI

Olga

z bułką tartą i śmietaną

Comfort food w wakacyjnej odsłonie – leniwe, jak u babci, z bułką tartą i kwaśną śmietaną. Obsypane jagodami i cukrem. Wychodzą mięciutkie i delikatne. Warto sięgnąć po dobry twaróg, ja polecam ten ze Strzałkowa. Naprawdę czuć różnicę! Z podanego przepisu wychodzi około 60 leniwych. Teoretycznie 4 porcje, ale w praktyce może wyjść różnie – te leniwe są tak pyszne, że na pewno będą pytania o dokładkę.

* * *

Drukuj
  • Porcje: 4

Składniki:

Leniwe:

  • 400 g twarogu półtłustego (polecam użyć ze Strzałkowa)
  • 2 jajka
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 100 g mąki pszennej + do podsypania

Bułka tarta:

  • 60 g bułki tartej
  • 60 g masła

Do podania:

  • 250 g kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego/ektraktu z wanilii
  • 250 g jagód

Jak to zrobić:

Leniwe:

  • W misce rozgniatamy twaróg, dodajemy jajka, sól i mąkę. Wszystko razem łączymy i przenosimy na blat podsypany mąką. Wyrabiamy kulę* i dzielimy ją na 4 równe części. Z każdej formujemy wałek, spłaszczamy nożem i kroimy skośnie na kawałki.

    *jeśli ciasto zbyt klei się do rąk (dużo zależy od rodzaju użytego twarogu) to dosypujemy 1-2 łyżki mąki; im mniej mąki tym leniwe bardziej delikatne i miękkie, im więcej tym twardsze.

  • W dużym garnku zagotowujemy wodę. Kluski wrzucamy (w dwóch porcjach) na wrzątek i gotujemy minutę od wypłynięcia. Wykładamy łyżką cedzakową na talerz.

Bułka tarta:

  • Na suchej patelni podprażamy bułkę tartą, aż się zarumieni, około 5 minut. Dodajemy masło, roztapiamy i dokładnie mieszamy z bułką. Wyłączamy palnik, wrzucamy kluski i mieszamy podrzucając patelnią, tak żeby każda kluska pokryła się bułką.

Serwowanie:

  • Śmietanę mieszamy z cukrem i cukrem wanilinowym. Leniwe przekładamy na talerze, nakładamy kleksy śmietany i posypujemy jagodami. Możemy dodatkowo całość oprószyć cukrem. Smacznego!

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis