CARBONARA SZPARAGOWA
- Porcje: 3-4
Składniki:
- 300 g makaronu spaghetti
- 1 pęczek szparagów
- 4 duże lub 5 małych żółtek
- 60 g tartego parmezanu lub pecorino
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- świeżo mielony pieprz
- sol do smaku
Jak to zrobić:
Zaczynamy od zagotowania wody na makaron.
Szparagi myjemy, odłamujemy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Końcówki możemy wykorzystać wrzucając do wody, w której będziemy gotować makaron, dzięki temu będzie jeszcze bardziej aromatyczny.
W misce umieszczamy żółtka, ser, przyprawiamy pieprzem i mieszamy.
Na gotującą wodę wrzucamy makaron i gotujemy al dente.
W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojone szparagi i podsmażamy przez chwilę. Wlewamy małą chochlę wody z gotującego makaronu i gotujemy kilka minut. Szparagi powinny być chrupiące. Uważamy, żeby ich nie rozgotować.
Do masy z żółtek i sera, tak jak do szparagów – wlewamy małą chochlę wody i mieszamy do połączenia, używając przy tym rózgi.
gotowany makaron przekładamy na patelnię ze szparagami, wyłączamy palnik, wlewamy masę jajeczno-serową i mieszamy energicznie. Dodajemy jeszcze więcej zmielonego pieprzu, bo Carbonara bardzo go lubi 🖤