CARBONARA SZPARAGOWA

Olga

w wersji wege, gotowa w 10 minut

Biegnijcie po szparagi zanim znikną z warzywniaków i zróbcie sobie włoską ucztę. Oto Spaghetti alla Carbonara w sezonowo-wege wydaniu. To danie robi się błyskawicznie, a do jego przygotowania potrzeba zaledwie 5 składników. Znika równie szybko. Buon Appetito!

Drukuj
  • Porcje: 3-4

Składniki:

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 1 pęczek szparagów
  • 4 duże lub 5 małych żółtek
  • 60 g tartego parmezanu lub pecorino
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • świeżo mielony pieprz
  • sol do smaku

Jak to zrobić:

  • Zaczynamy od zagotowania wody na makaron.

  • Szparagi myjemy, odłamujemy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Końcówki możemy wykorzystać wrzucając do wody, w której będziemy gotować makaron, dzięki temu będzie jeszcze bardziej aromatyczny.

  • W misce umieszczamy żółtka, ser, przyprawiamy pieprzem i mieszamy.

  • Na gotującą wodę wrzucamy makaron i gotujemy al dente.

  • W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojone szparagi i podsmażamy przez chwilę. Wlewamy małą chochlę wody z gotującego makaronu i gotujemy kilka minut. Szparagi powinny być chrupiące. Uważamy, żeby ich nie rozgotować.

  • Do masy z żółtek i sera, tak jak do szparagów – wlewamy małą chochlę wody i mieszamy do połączenia, używając przy tym rózgi.

  • gotowany makaron przekładamy na patelnię ze szparagami, wyłączamy palnik, wlewamy masę jajeczno-serową i mieszamy energicznie. Dodajemy jeszcze więcej zmielonego pieprzu, bo Carbonara bardzo go lubi 🖤

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis