COBBLER Z RABARBAREM

Olga

na gorąco z lodami śmietankowymi

Cobbler to ulepszona wersja kruszonki. Różnica polega na tym, że zamiast kruszonki, robimy ciasteczka i nimi przykrywamy owoce. Jak chcemy możemy zamiast ciasteczek (co wiąże się z wałkowaniem i wykrawaniem kółeczek) po prostu nałożyć ciasto łyżką – jest to bardziej leniwa wersja. Najlepsze jest to, że do tego deseru pasują wszystkie owoce, nie tylko rabarbar (który nawiasem mówiąc jest warzywem!). Teraz póki jeszcze sezon trwa, zachęcam do spróbowania cobblera w wersji rabarbarowej – ten kwaskowy smak przeplatający się ze słodyczą, kruchymi ciasteczkami i zimnymi lodami to istne niebo w gębie!

* * *

Drukuj
  • Porcje: 3-4

Składniki:

RABARBAR:

  • 400 g rabarbaru, pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 30 g cukru brązowego
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • skórka starta z 1/2 pomarańczy
  • sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy

COBBLER:

  • 120 g mąki pszennej
  • 40 g cukru (użyłam drobnego)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 60 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
  • 60 ml maślanki
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

DODATKOWO:

  • mąka, do posypania blatu
  • jajko, do posmarowania ciasteczek
  • cukier brązowy, do posypania wierzchu
  • lody śmietankowe, do podania

Jak to zrobić:

  • Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni (góra-dół).

  • Rabarbar umieszczamy w misce i łączymy z cukrem, mąką, skórką i sokiem. Odstawiamy na bok.

  • Do drugiej miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy masło i całość rozcieramy w palcach tworząc kruszonkę. Stopniowo wlewamy maślankę i mieszamy widelcem, aż mąka wchłonie całą maślankę. Dodajemy ekstrakt i wszystko razem łączymy.

  • Blat posypujemy obficie mąką, wykładamy ciasto (będzie dość klejące) i rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości około 1 cm. Przy pomocy szklanki lub specjalnego ringa wykrawamy kółeczka o średnicy 5 cm. Z podanej porcji powinno wyjść 9 ciasteczek.

  • Rabarbar przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy ciasteczka, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40 minut, aż ciasteczka będą złociste.

  • Cobbler podajemy od razu, na gorąco z gałką lodów śmietankowych.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis