CZEKOLADOWY NALEŚNIK

Olga

z pieca z truskawkami i serkiem waniliowym

Naleśnik z pieca czyli słynne Dutch Baby w wersji z gorzką czekoladą. Puszysty z chrupiącymi brzegami, idealnie komponuje się z serkiem waniliowym i truskawkami. Oto mój przepis na letnie, leniwe śniadanie. Ze specjalną dedykacją dla wszystkich miłośników czekolady.

* * *

Drukuj
  • Porcje: 1

Składniki:

  • 2 jajka w temp. pokojowej
  • 40 g mąki pszennej
  • 50 ml mleka
  • 30 g słodkiej śmietanki 12%
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka masła (do posmarowania foremki)

Dodatki

  • świeże truskawki
  • serek homogenizowany waniliowy
  • cukier puder

Jak to zrobić:

  • Do piekarnika wstawiamy foremkę (dolna półka) i ustawiamy 220 stopni z termoobiegiem.

  • W garnuszku rozpuszczamy czekoladę, dodajemy mleko, śmietankę i mieszamy do połączenia delikatnie podgrzewając.

  • Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i wlewamy czekoladową miksturę. Mieszamy rózgą, aż uzyskamy gładką masę. Dodajemy jajka i znów mieszamy.

  • Otwieramy piekarnik i rozprowadzamy masło po naczyniu, a następnie wlewamy ciasto.

  • Pieczemy 15-20 minut. Naleśnik powinien mieć ładnie wyrośnięte brzegi. Jemy od raz z ulubionymi dodatkami. U mnie serek homogenizowany, truskawki i cukier puder.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis