CZEKOLADOWY NALEŚNIK
- Porcje: 1
Składniki:
- 2 jajka w temp. pokojowej
- 40 g mąki pszennej
- 50 ml mleka
- 30 g słodkiej śmietanki 12%
- 30 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka masła (do posmarowania foremki)
Dodatki
- świeże truskawki
- serek homogenizowany waniliowy
- cukier puder
Jak to zrobić:
Do piekarnika wstawiamy foremkę (dolna półka) i ustawiamy 220 stopni z termoobiegiem.
W garnuszku rozpuszczamy czekoladę, dodajemy mleko, śmietankę i mieszamy do połączenia delikatnie podgrzewając.
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i wlewamy czekoladową miksturę. Mieszamy rózgą, aż uzyskamy gładką masę. Dodajemy jajka i znów mieszamy.
Otwieramy piekarnik i rozprowadzamy masło po naczyniu, a następnie wlewamy ciasto.
Pieczemy 15-20 minut. Naleśnik powinien mieć ładnie wyrośnięte brzegi. Jemy od raz z ulubionymi dodatkami. U mnie serek homogenizowany, truskawki i cukier puder.