JAGLANKA MARCHEWKOWA
- Porcje: 2
Składniki:
- 90 g kaszy jaglanej
- 300 ml mleczka kokosowego
- 150 ml wody
- 1 mała marchewka
- 0,5 mango
- 2 łyżki pasty kokosowej
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 2 łyżki migdałów
Jak to zrobić:
Kaszę wsypujemy do garnka i prażymy przez chwilę, a następnie przepłukujemy dwukrotnie zimną wodą. W ten sposób pozbywamy się goryczki, charakterystycznej dla kaszy jaglanej.
Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Do kaszy wlewamy mleczko kokosowe, wodę, dodajemy marchewkę, cynamon i gotujemy do miękkości na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając. U mnie czas gotowania wynosi około 15 minut. Na koniec dodajemy szczyptę soli.
Jaglankę przekładamy do miseczek, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę mango, polewamy pastą kokosową* i posypujemy migdałami wcześniej uprażonymi na suchej patelni. Możemy posypać dodatkową szczyptą cynamonu.
Moje wskazówki:
*Aby pasta kokosowa miała konsystencję płynną, należy ją wcześniej delikatnie podgrzać. Ja przekładam pastę do miseczki i wstawiam do mikrofalówki na kilka sekund. Można też użyć garnuszka i wstawić go na palnik, uważając, żeby nie przypalić pasty. Pastę kokosową znajdziecie w sklepach ze zdrową żywnością, a także w niektórych sklepach Rossmann (firmy Ekogram).