OWSIANKA CZEKOLADOWA

Olga

z wiśniami w syropie i kokosem

Owsianka wielu osobom kojarzy się z papką, na której myśl robi się niedobrze. Jeśli znacie kogoś takiego, to na początek owsiankowej przygody, ugotujcie mu owsiankę czekoladową. Użyjcie do tego dobrej, gorzkiej czekolady i niech to będzie prawdziwa uczta. Spodziewajcie się pytania o dokładkę!

Owsianka czekoladowa to dobry pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli szykuje się ciężki dzień. Gorzka czekolada dzięki zawartości magnezu, potasu i żelaza dodaje energii.

Poranną owsiankę zawsze wzbogacam w moje ulubione składniki takie jak: orzechy, nasiona, różne pasty. Dzięki temu zjadam ją z apetytem.

owsianka z gorzką czekoladą o zawartości kakao 70%

* * *

Drukuj
  • Porcje: 2

Składniki:

  • 100 g płatków owsianych
  • 400 ml mleka roślinnego (użyłam migdałowe)
  • 100 ml mleka roślinnego (użyłam migdałowe)
  • 0,5 szklanki wydrylowanych wiśni ze słoika
  • 30 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta soli
  • 2 łyżki chipsów kokosowych

Jak to zrobić:

  • Płatki owsiane wsypujemy do garnka, wlewamy 400 ml mleka, dodajemy szczyptę soli i kawałki czekolady.

  • Gotujemy na niewielkim ogniu przez około 10 minut, w międzyczasie kilka razy mieszamy.

  • Na koniec dodajemy miód, wiśnie i mieszamy.

  • Owsiankę nakładamy do miseczek, polewamy mlekiem i posypujemy chipsami kokosowymi (moje były wcześniej uprażone).

Moje wskazówki:

Jeśli jesteście fanami słonego karmelu, koniecznie dodajcie go do tej owsianki. Niebo w gębie!

Gotowy słony karmel, który polecam, znajdziecie tu: https://stickyblenders.com/collections/all/products/slony-karmel

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis