KLUSKI ŚLĄSKIE Z BATATÓW
- Porcje: 30 klusek
- Calories: 1028
Składniki:
- 500 g batatów (waga po obraniu)
- 150 g skrobi ziemniaczanej + do podsypania
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatki:
- masło
- parmezan
Jak to zrobić:
Bataty obieramy kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie (około 20 minut). Ugotowane bataty odcedzamy, stawiamy na palniku na minutę, żeby odparowały, a następnie rozgniatamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Wystudzone bataty łączymy z jajkiem, solą i skrobią. Masę zagniatamy w kulę na podsypanym skrobią blatem. Odrywamy po kawałku masy, wielkości orzecha włoskiego i formujemy kulki, w których palcem robimy wgłębienie.
Kluski wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na niewielkim ogniu przez 4 minuty od momentu wypłynięcia.
Na patelni umieszczamy masło, podgrzewamy na średniej mocy, aż zacznie się pienić, mieszamy i czekamy, aż zrobi się brązowe i zacznie wydobywać orzechowy aromat.
Kluski podajemy od razu, polewamy masłem i posypujemy tartym parmezanem.
Moje wskazówki:
Ciasto na kluski jest dosyć klejące, a im więcej dodamy skrobi (tak jest najprościej) tym uzyskamy twardsze kluski. Aby tego uniknąć, konieczne jest odparowanie batatów po ich ugotowaniu. Wystarczy ugotowane i odcedzone bataty pozostawić w garnku na palniku i podgrzewać przez minutę. Drugą rzeczą jaką trzeba zrobić jest porządne wystudzenie batatów. Dopiero jak będą zimne, można przystąpić do robienia klusek.
Przed formowaniem klusek, możemy dodatkowo każdy kawałek ciasta obtoczyć delikatnie w skrobi. Formując kluski, warto co jakiś czas przemyć dłonie, aby zmyć z nich ciasto.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA (BEZ DODATKÓW)
Kcal | 1028 |
Białko | 14.4g |
Tłuszcz | 7.5g |
Węglowodany | 224.7g |