KREM Z BATATÓW I MARCHEWKI
- Porcje: 4
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mniejszy por (biała i jasnozielona część)
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm korzenia imbiru
- 400-500 g batatów
- 300 g marchewki
- 750 ml bulionu warzywnego (ew. wody)
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
- szczypta cynamonu
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 200 ml mleka roślinnego (użyłam migdałowego)
Do podania:
- jogurt grecki
- naciosy kukurydziane
- ostra papryka mielona
Jak to zrobić:
Pora kroimy wzdłuż na 2 części, dokładnie myjemy i kroimy na plasterki. Czosnek i imbir obieramy i ścieramy na tarce na mniejszych oczkach.
Bataty i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę.
W większym garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojonego pora, solimy i podsmażamy przez 4 minuty, Po tym czasie dodajemy starty czosnek i imbir. Smażymy jeszcze 2 minuty. Dodajemy pokrojone bataty i marchewkę. Wsypujemy przyprawy – ostrą paprykę, cynamon, sól i pieprz do smaku. Całość mieszamy i smażymy przez 5 minut.
Do warzyw wlewamy gorący bulion, zagotowujemy i gotujemy na niewielkim ogniu, pod przykryciem przez około 25 minut, aż warzywa będą miękkie.
Do zupy wlewamy sok z cytryny, mleko roślinne i miksujemy blenderem, do uzyskania gładkiej konsystencji.
Krem serwujemy z kleksem jogurtu greckiego, oprószonego ostrą papryką i nachosami.