KREM Z BATATÓW I MARCHEWKI

Olga

z imbirem i ostrą papryką

Pyszny i prosty krem ze słodkich warzyw w kolorze pomarańczowym. Mowa oczywiście o batatach i marchewce. Dodatek ostrej papryki przełamał słodki smak, a świeżo starty imbir nadał, pożądnych o tej porze roku, właściwości rozgrzewających. Pod ostrzem blendera wylądował jeszcze por z czosnkiem. Krem podałam z kleksem jogurtu greckiego i kukurydzianymi nachosami, które zawieruszyły się w szafce kuchennej. I całe szczęście, bo ich dodatek okazał się strzałem w dziesiątkę! Spróbujcie i przekonajcie się sami.

Drukuj
  • Porcje: 4

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mniejszy por (biała i jasnozielona część)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 400-500 g batatów
  • 300 g marchewki
  • 750 ml bulionu warzywnego (ew. wody)
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • szczypta cynamonu
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 200 ml mleka roślinnego (użyłam migdałowego)

Do podania:

  • jogurt grecki
  • naciosy kukurydziane
  • ostra papryka mielona

Jak to zrobić:

  • Pora kroimy wzdłuż na 2 części, dokładnie myjemy i kroimy na plasterki. Czosnek i imbir obieramy i ścieramy na tarce na mniejszych oczkach.

  • Bataty i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę.

  • W większym garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojonego pora, solimy i podsmażamy przez 4 minuty, Po tym czasie dodajemy starty czosnek i imbir. Smażymy jeszcze 2 minuty. Dodajemy pokrojone bataty i marchewkę. Wsypujemy przyprawy – ostrą paprykę, cynamon, sól i pieprz do smaku. Całość mieszamy i smażymy przez 5 minut.

  • Do warzyw wlewamy gorący bulion, zagotowujemy i gotujemy na niewielkim ogniu, pod przykryciem przez około 25 minut, aż warzywa będą miękkie.

  • Do zupy wlewamy sok z cytryny, mleko roślinne i miksujemy blenderem, do uzyskania gładkiej konsystencji.

  • Krem serwujemy z kleksem jogurtu greckiego, oprószonego ostrą papryką i nachosami.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis