MUFFINY ŚNIADANIOWE
- Porcje: 6 sztuk
Składniki:
- 40 g płatków owsianych (zwykłych)
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 80 g mąki pszennej
- 50 g cukru kokosowego ((można zastąpić miodem lub syropem klonowym)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 jajko
- 50 g masła (roztopionego i wystudzonego)
- 1 cytryna (skórka)
- 100 g borówek
Jak to zrobić:
Zaczynamy od namoczenia płatków owsianych. Do naczynia wsypujemy płatki, wlewamy mleko, ekstrakt waniliowy i odstawiamy na 20 minut.
W tym czasie w misce umieszczamy SUCHE SKŁADNIKI: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier. Mieszamy.
W drugiej misce umieszczamy MOKRE SKŁADNIKI: jajko i roztopione masło. Dodajemy skórkę z cytryny i mieszamy.
Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy. Następnie dodajemy namoczone płatki i mieszamy krótko, tylko do połączenia. Dodajemy borówki i mieszamy delikatnie.
Ciasto nakładamy do foremek. Ja użyłam blachy z papierowymi papilotkami, ale można wylać ciasto bezpośrednio na formę. Trzeba jednak pamiętać o jej wcześniejszym natłuszczeniu.
Muffiny wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy 20-25 minut, do suchego patyczka.