MUSZLE 4 SERY

Olga

zapiekane w aromatycznym sosie pomidorowym

Muszle makaronowe nadziane czterema serami, zanurzone w sosie pomidorowym to pomysł na błyskawiczny obiad. Przepis jest naprawdę prosty do zrobienia, a danie wychodzi pyszne i pożywne. Jestem pewna, że przypadnie Wam do gustu!

* * *

Drukuj
  • Porcje: 2
  • Calories: 610

Składniki:

Nadzienie:

  • 14 muszli makaronowych (conchiglioni) , (105 g)
  • 150 g serka wiejskiego, odsączonego ze śmietanki
  • 60 g mozzarelli, poszarpanej
  • 50 g serka śmietankowego, np. Twój Smak
  • 40 g parmezanu, startego na drobnych oczkach
  • 1 białko jaja

Sos pomidorowy:

  • 1 puszka pomidorów (drobno krojonych)
  • 100 g passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • kilka listków świeżej bazylii

Jak to zrobić:

  • Makaron wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy al dente (wg instrukcji na opakowaniu). Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (góra-dół).

  • W misce łączymy odsączony serek wiejski, poszarpaną mozzarellę, serek śmietankowy, starty parmezan (2 łyżki odkładamy na bok, do posypania wierzchu) i białko jaja.

  • W drugiej misce łączymy pomidory z puszki z passatą, oregano i doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Powstały sos wylewamy do naczynia żaroodpornego.

  • Ugotowane muszle nadziewamy mieszanką serów – trochę ponad łyżeczkę na każdą muszlę i układamy na sosie. Wierzch posypujemy odłożonym parmezanem. Skrapiamy oliwą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 25 minut.

  • Upieczone muszle posypujemy listkami świeżej bazylii i podajemy od razu. Smacznego!

Wartość odżywcza w porcji (7 muszli):

Kcal610
Białko35.2g
Tłuszcz27.8g
Węglowodany51.9g

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis