OMLET BISZKOPTOWY

Olga

z truskawkami, lekki jak chmurka

Omlet biszkoptowy w wersji letniej – do złudzenia przypomina roladę ze śmietaną i truskawkami. Jest jednak od niej lżejszy, dlatego z powodzeniem można go serwować na śniadanie. Swoją puszystość zawdzięcza nie proszkowi do pieczenia, a ubitej pianie z białek. Doskonale komponuje się ze świeżymi truskawkami i kleksem jogurtu. Przygotowanie takiego śniadania zajmuje niecały kwadrans. Wierzcie mi, warto. Spróbujcie i przekonajcie się sami 🍓

* * *

Drukuj
  • Porcje: 1 sztuka
  • Calories: 330 (bez dodatków)

Składniki:

Omlet:

  • 2 jajka (temp. pokojowa)
  • 30 g mąki pszennej
  • 30 ml mleka krowiego/roślinnego (temp. pokojowa)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • szczypta soli
  • olej i masło do smażenia (po 1/2 łyżeczki)

Do podania:

  • 100-150 g truskawek
  • 1 łyżeczka syropu klonowego/miodu
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • kilka łyżek ulubionego jogurtu/serka
  • cukier puder

Jak to zrobić:

  • Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka umieszczamy w misce, wsypujemy mąkę, wlewamy mleko i mieszamy przy użyciu rózgi, tak żeby nie było grudek. Dodajemy ekstrakt waniliowy (jeśli używamy).

  • W drugiej misce umieszczamy białka ze szczyptą soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy łyżeczkę cukru. Piana powinna być sztywna. Ubitą pianę dodajemy w dwóch porcjach do miski z żółtkami, za każdym razem mieszając szpatułką. Mieszamy delikatnie i dokładnie.

  • Na patelni o średnicy około 20 cm rozgrzewamy po pół łyżeczki oleju i masła. Wylewamy masę, przykrywamy przykrywką i na niewielkim ogniu smażymy omleta przez około 6-8 minut (do uzyskania złocistego koloru). Po tym czasie przewracamy ostrożnie na drugą stronę i smażymy jeszcze 5 minut.

  • W trakcie smażenia omleta przygotowujemy truskawki – myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki, a następnie umieszczamy w misce razem z syropem klonowym/miodem i sokiem z cytryny. Mieszamy i odstawiamy.

  • Omleta przekładamy na talerz, połowę smarujemy ulubionym jogurtem/serkiem (ja użyłam jogurtu kokosowego), układamy truskawki i składamy na pół. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Wartość odżywcza (1 omleta, bez dodatków):

Kalorie330 (bez dodatków)
Tłuszcz15.7g
Węglowodany29.3g
Białko18.1g

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis