OMLET BISZKOPTOWY
- Porcje: 1 sztuka
- Calories: 330 (bez dodatków)
Składniki:
Omlet:
- 2 jajka (temp. pokojowa)
- 30 g mąki pszennej
- 30 ml mleka krowiego/roślinnego (temp. pokojowa)
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- szczypta soli
- olej i masło do smażenia (po 1/2 łyżeczki)
Do podania:
- 100-150 g truskawek
- 1 łyżeczka syropu klonowego/miodu
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- kilka łyżek ulubionego jogurtu/serka
- cukier puder
Jak to zrobić:
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka umieszczamy w misce, wsypujemy mąkę, wlewamy mleko i mieszamy przy użyciu rózgi, tak żeby nie było grudek. Dodajemy ekstrakt waniliowy (jeśli używamy).
W drugiej misce umieszczamy białka ze szczyptą soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy łyżeczkę cukru. Piana powinna być sztywna. Ubitą pianę dodajemy w dwóch porcjach do miski z żółtkami, za każdym razem mieszając szpatułką. Mieszamy delikatnie i dokładnie.
Na patelni o średnicy około 20 cm rozgrzewamy po pół łyżeczki oleju i masła. Wylewamy masę, przykrywamy przykrywką i na niewielkim ogniu smażymy omleta przez około 6-8 minut (do uzyskania złocistego koloru). Po tym czasie przewracamy ostrożnie na drugą stronę i smażymy jeszcze 5 minut.
W trakcie smażenia omleta przygotowujemy truskawki – myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki, a następnie umieszczamy w misce razem z syropem klonowym/miodem i sokiem z cytryny. Mieszamy i odstawiamy.
Omleta przekładamy na talerz, połowę smarujemy ulubionym jogurtem/serkiem (ja użyłam jogurtu kokosowego), układamy truskawki i składamy na pół. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Wartość odżywcza (1 omleta, bez dodatków):
Kalorie | 330 (bez dodatków) |
Tłuszcz | 15.7g |
Węglowodany | 29.3g |
Białko | 18.1g |