PIECZONA OWSIANKA

Olga

czekoladowa z malinami i masłem orzechowym

Pyszna i prosta pieczona owsianka, mocno czekoladowa z malinami i masłem orzechowym. Połączenie doskonałe! Sprawdzi się nie tylko na śniadanie, ale również jako zdrowa przekąska w ciągu dnia, na drugie śniadanie czy podwieczorek, do kawy jak znalazł. Spróbujcie koniecznie.

* * *

Drukuj
  • Porcje: 2-4
  • Calories: 902

Składniki:

  • 1 banan (najlepiej przejrzały)
  • 90 g płatków owsianych
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 160 g napoju proteinowego o smaku czekoladowym
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 garść świeżych malin (opcjonalnie mrożonych)
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka pastylek czekoladowych lub posiekanej czekolady

Do podania:

  • jogurt grecki lub skyr
  • świeże maliny

Jak to zrobić:

  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (góra-dół).

  • W misce rozgniatamy banana, dodajemy płatki owsiane, kakao, nasiona chia, proszek do pieczenia, sól, wlewamy napój proteinowy, syrop klonowy i mieszamy do połączenia. Dodajemy maliny i delikatnie mieszamy.

  • Naczynie żaroodporne (moje ma wymiary 15×20 cm) wykładamy papierem, wylewamy masę, nakładamy masło orzechowe i mieszamy patyczkiem tworząc esy floresy. Posypujemy czekoladą i wstawiamy do piekarnika na 35 minut. Przed pokrojeniem chwilę studzimy. Smacznego!

Wartość odżywcza (całej owsianki):

Kcal902
Białko33.2g
Tłuszcz30.6g
Węglowodany121.7g

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis