PLACEK ŚNIADANIOWY
- Porcje: 6
Składniki:
- 3 banany (najlepiej bardzo dojrzałe)
- 2 jajka
- 1 1/2 szklanki mleka roślinnego
- 200 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- 50 g wiórków kokosowych + 2 łyżki do posypania
- 50 g pastylek czekoladowych + 2 łyżki do posypania
- olej do natłuszczenia formy
Dodatki:
- skyr/jogurt naturalny/ jogurt grecki
- banan
Jak to zrobić:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Naczynie do zapiekania (20 x 30 cm) natłuszczamy niewielką ilością oleju.
W jednej misce umieszczamy banany i rozgniatamy je widelcem. Wbijamy jajka, wlewamy mleko i mieszamy do połączenia.
Dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem łączymy. Masę przekładamy do naczynia, wierzch posypujemy wiórkami i czekoladą.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 40 minut, do uzyskania złocistego koloru.
Placek serwujemy na ciepło lub zimno z kleksem ulubionego jogurtu i plasterkami banana.