PLACEK ŚNIADANIOWY

Olga

owsiany z bananem i czekoladą

Placek śniadaniowy na płatkach owsianych z dodatkiem rozgniecionych bananów i gorzkiej czekolady. Wystarczy wszystkie składniki połączyć w jednej misce, a następnie upiec. Placek wychodzi mięciutki, smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Może być alternatywą dla porannej owsianki, sprawdzi się także na drugie śniadanie czy podwieczorek. Spróbujcie, jest naprawdę pyszny!

Drukuj
  • Porcje: 6

Składniki:

  • 3 banany (najlepiej bardzo dojrzałe)
  • 2 jajka
  • 1 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 200 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 50 g wiórków kokosowych + 2 łyżki do posypania
  • 50 g pastylek czekoladowych + 2 łyżki do posypania
  • olej do natłuszczenia formy

Dodatki:

  • skyr/jogurt naturalny/ jogurt grecki
  • banan

Jak to zrobić:

  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Naczynie do zapiekania (20 x 30 cm) natłuszczamy niewielką ilością oleju. 

  • W jednej misce umieszczamy banany i rozgniatamy je widelcem. Wbijamy jajka, wlewamy mleko i mieszamy do połączenia.

  • Dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem łączymy. Masę przekładamy do naczynia, wierzch posypujemy wiórkami i czekoladą. 

  • Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 40 minut, do uzyskania złocistego koloru. 

  • Placek serwujemy na ciepło lub zimno z kleksem ulubionego jogurtu i plasterkami banana. 

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis