BROWNIE Z FASOLI

Olga

bez dodatku cukru i mąki

Ciasto z fasoli brzmi dość dziwnie, ale musicie mi uwierzyć na słowo – jest naprawdę pyszne i obiecuję, że nikt się nie zorientuje co jest w środku. Posłodzone erytrolem, bez dodatki mąki, a zamiast masła, użyłam oleju kokosowego. Na liście składników znajdziecie też masło orzechowe, które pysznie łączy się z czekoladą (czy są tu jacyś fani Reese’s?).

Drukuj
  • Porcje: Forma o śr. 20 cm lub 20 x 20 cm

Składniki:

  • 1 puszka czerwonej fasoli (400 g)
  • 1 banan (najlepiej mocno dojrzały)
  • 2 jajka
  • 120 g erytrolu
  • 30 g kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 80 g oleju kokosowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 5 łyżeczek masła orzechowego

Jak to zrobić:

  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (góra-dół). W rondelku rozpuszczamy czekoladę z olejem. Odstawiamy. 

  • Fasolę wrzucamy na sitko i przepłukujemy wodą. W naczyniu blendera z ostrzem „S” umieszczamy fasolę, obranego banana, jajka, erytrol, kakao, proszek do pieczenia, sól. Miksujemy kilka minut, aż do uzyskania gładkiej masy. 

  • Powstałą masę przelewamy do większej miski i dodajemy rozpuszczoną czekoladę z olejem. Mieszamy rózgą/szpatułką do połączenia. 

  • Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Miejscami nakładamy łyżeczką masło orzechowe i mieszamy wykałaczką.

  • Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 35 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie minimum 30 minut.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis