BROWNIE Z FASOLI
- Porcje: Forma o śr. 20 cm lub 20 x 20 cm
Składniki:
- 1 puszka czerwonej fasoli (400 g)
- 1 banan (najlepiej mocno dojrzały)
- 2 jajka
- 120 g erytrolu
- 30 g kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 80 g oleju kokosowego
- 100 g gorzkiej czekolady
- 5 łyżeczek masła orzechowego
Jak to zrobić:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (góra-dół). W rondelku rozpuszczamy czekoladę z olejem. Odstawiamy.
Fasolę wrzucamy na sitko i przepłukujemy wodą. W naczyniu blendera z ostrzem „S” umieszczamy fasolę, obranego banana, jajka, erytrol, kakao, proszek do pieczenia, sól. Miksujemy kilka minut, aż do uzyskania gładkiej masy.
Powstałą masę przelewamy do większej miski i dodajemy rozpuszczoną czekoladę z olejem. Mieszamy rózgą/szpatułką do połączenia.
Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Miejscami nakładamy łyżeczką masło orzechowe i mieszamy wykałaczką.
Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 35 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie minimum 30 minut.