PLACUSZKI CYTRYNOWE

Olga

z ricotty z sosem borówkowym

Placuszki ze skórką cytryny w towarzystwie ciepłego sosu przygotowanego z mrożonych borówek, oblane syropem cytrynowym. Połączenie obłędne, a cały przepis jest super prosty do zrobienia. Sos i syrop robi się w try miga w trakcie, kiedy ciasto „odpoczywa”. Placuszki z tego przepisu wychodzą delikatne i lekkie jak chmurka. Spróbujcie i przekonajcie się sami!

* * *

Drukuj
  • Porcje: 2-3 porcje

Składniki:

  • 250 g ricotty
  • 2 jajka
  • 125 ml mleka
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • skórka starta z 1 cytryny
  • olej do smażenia

SOS BORÓWKOWY:

  • 200 g borówek mrożonych
  • 1 łyżeczka nasiona chia

SYROP CYTRYNOWY:

  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki syropu klonowego

Jak to zrobić:

  • W misce, przy pomocy rózgi, łączymy ricottę, jajka i mleko. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i skórkę z cytryny. Mieszamy krótko do połączenia. Ciasto odstawiamy i zabieramy się za przygotowanie sosu oraz syropu. 

  • SOS: borówki wrzucamy do rondelka i podgrzewamy kilka minut na małym ogniu, aż zmiękną. Dodajemy nasiona chia, mieszamy i odstawiamy. 

  • SYROP: w miseczce łączymy sok z cytryny z syropem klonowym. 

  • Patelnię natłuszczamy olejem, rozgrzewamy i nakładamy po dwie czubate łyżki na jednego placuszka. Smażymy na średnim ogniu po 3 minuty z każdej strony. Z podanej porcji powinno wyjść 9 placuszków.

  • Placuszki podajemy z sosem borówkowym i syropem. Smacznego!

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis