TORTILLA ŚNIADANIOWA

Olga

z omletem, mozzarellą i awokado

Tortilla na śniadanie z warzywami, omletem, ciągnącym serem i awokado. Do tego lekko pikantny sos na bazie jogurtu greckiego. Pyszne i bardzo sycące śniadanie, dla tych co wolą zaczynać dzień na słono.

* * *

Drukuj
  • Porcje: 1-2

Składniki:

  • 1 tortilla (około 60 g)
  • 2 jajka
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka cebuli czerwonej, drobno posiekanej
  • 20 g papryki czerwonej, pokrojonej w małą kostkę
  • 30 g pomidora, pokrojonego w małą kostkę
  • 1 garść świeżego szpinaku
  • 30 g awokado, pokrojonego w plasterki
  • 50 g mozzarelli, startej na dużych oczkach

Lekko pikantny sos:

  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1/2-1 łyżeczki sosu chili sriracha, (1 łyżeczka dla bardziej pikantnego smaku)
  • szczypta soli

Jak to zrobić:

  • Na patelni o średnicy takiej jak tortilla, rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, paprykę, pomidora i szpinak. Smażymy 2-3 minuty.

  • W międzyczasie wbijamy do miseczki jajka, przyprawiamy solą, pieprzem i mieszamy widelcem.

  • Roztrzepane jajka wylewamy na warzywa, od razu kładziemy tortillę i smażymy 3 minuty. Po tym czasie przewracamy na drugą stronę, na wierzchu układamy mozzarellę i awokado. Tortillę składamy na pół i podgrzewamy jeszcze 2-3 minuty. Przekładamy na deskę i kroimy na dwie części.

  • Tortiilę podajemy z sosem. Jogurt mieszamy z majonezem, srirachą i szczyptą soli.

Wskazówki:

Przed starciem mozzarelli, warto odcisnąć z niej nadmiar wody, za pomocą ręcznika papierowego. Pomidorki pozbawiamy gniazd nasiennych, zostawiając sam miąższ. Dzięki temu tortilla nie namięknie od nadmiaru puszczonych soków.

Mozzarellę możemy zastąpić pokruszoną fetą.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis