z omletem, mozzarellą i awokado
Tortilla na śniadanie z warzywami, omletem, ciągnącym serem i awokado. Do tego lekko pikantny sos na bazie jogurtu greckiego. Pyszne i bardzo sycące śniadanie, dla tych co wolą zaczynać dzień na słono.







* * *
* * *
Lekko pikantny sos:
Na patelni o średnicy takiej jak tortilla, rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, paprykę, pomidora i szpinak. Smażymy 2-3 minuty.
W międzyczasie wbijamy do miseczki jajka, przyprawiamy solą, pieprzem i mieszamy widelcem.
Roztrzepane jajka wylewamy na warzywa, od razu kładziemy tortillę i smażymy 3 minuty. Po tym czasie przewracamy na drugą stronę, na wierzchu układamy mozzarellę i awokado. Tortillę składamy na pół i podgrzewamy jeszcze 2-3 minuty. Przekładamy na deskę i kroimy na dwie części.
Tortiilę podajemy z sosem. Jogurt mieszamy z majonezem, srirachą i szczyptą soli.
Przed starciem mozzarelli, warto odcisnąć z niej nadmiar wody, za pomocą ręcznika papierowego. Pomidorki pozbawiamy gniazd nasiennych, zostawiając sam miąższ. Dzięki temu tortilla nie namięknie od nadmiaru puszczonych soków.
Mozzarellę możemy zastąpić pokruszoną fetą.