PLACUSZKI DELICJE

Olga

pomarańczowe z gorzką czekoladą na serku ricotta

Placuszki, które już po pierwszym kęsie przywołują smak pomarańczowych Delicji. Są puszyste i lekkie jak chmurka. Robi się je błyskawicznie. Spróbujcie koniecznie, palce lizać!

* * *

Drukuj

PLACUSZKI DELICJE

  • Porcje: 8-10 placuszków

Składniki:

  • 200 g ricotty
  • 2 jajka
  • 100 g soku pomarańczowego, świeżo wyciśniętego
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
  • 30 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • olej do natłuszczenia patelni

Do podania:

  • cukier puder
  • jogurt grecki/skyr
  • pomarańcza
  • gorzka czekolada

Jak to zrobić:

  • W misce umieszczamy ricottę i rozgniatamy widelcem. Wbijamy jajka, wlewamy sok pomarańczowy i mieszamy do połączenia.

  • Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, skórkę z pomarańczy i gorzką czekoladę. Mieszamy krótko do połączenia.

  •  Patelnię natłuszczamy olejem, rozgrzewamy i nakładamy po dwie czubate łyżki na jednego placuszka. Smażymy na średnim ogniu po 3 minuty z każdej strony.

  • Placuszki podajemy z cukrem pudrem, kleksem jogurtu, plastrami pomarańczy i posiekaną czekoladą.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis