pomarańczowe z gorzką czekoladą na serku ricotta
Placuszki, które już po pierwszym kęsie przywołują smak pomarańczowych Delicji. Są puszyste i lekkie jak chmurka. Robi się je błyskawicznie. Spróbujcie koniecznie, palce lizać!
* * *
* * *
Do podania:
W misce umieszczamy ricottę i rozgniatamy widelcem. Wbijamy jajka, wlewamy sok pomarańczowy i mieszamy do połączenia.
Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, skórkę z pomarańczy i gorzką czekoladę. Mieszamy krótko do połączenia.
Patelnię natłuszczamy olejem, rozgrzewamy i nakładamy po dwie czubate łyżki na jednego placuszka. Smażymy na średnim ogniu po 3 minuty z każdej strony.
Placuszki podajemy z cukrem pudrem, kleksem jogurtu, plastrami pomarańczy i posiekaną czekoladą.