PLACUSZKI GRUSZKOWE
- Porcje: 8-10 placuszków
Składniki:
- 200 g gruszki
- 2 jajka
- 100 g ricotty (ew. twarogu śmietankowego)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100 g mąki orkiszowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 50 ml wody gazowanej (ew. niegazowanej/mleka)
Do podania:
- syrop klonowy
Jak to zrobić:
Gruszkę obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Wbijamy jajka, dodajemy ser, ekstrakt waniliowy i mieszamy do połączenia.
Do masy wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i mieszamy. Wlewamy wodę gazowaną, aby uzyskać odpowiednią konsystencję (gęstej śmietany).
Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy po jednej czubatej łyżce na jednego placuszka. Smażymy na średnim ogniu, po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złociste.
Placuszki podajemy z syropem klonowym.