PLACUSZKI GRUSZKOWE

Olga

z ricottą na mące orkiszowej

Szybkie, a do tego dziecinnie proste placuszki z dodatkiem tartej gruszki i serkiem ricotta. Do ich przygotowania użyłam mąki orkiszowej, ale sprawdzi się też zwykła pszenna. Oto sprawdzony pomysł na śniadanie lub podwieczorek dla dużych i małych. Smacznego!

Drukuj
  • Porcje: 8-10 placuszków

Składniki:

  • 200 g gruszki
  • 2 jajka
  • 100 g ricotty (ew. twarogu śmietankowego)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 50 ml wody gazowanej (ew. niegazowanej/mleka)

Do podania:

  • syrop klonowy

Jak to zrobić:

  • Gruszkę obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Wbijamy jajka, dodajemy ser, ekstrakt waniliowy i mieszamy do połączenia. 

  • Do masy wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i mieszamy. Wlewamy wodę gazowaną, aby uzyskać odpowiednią konsystencję (gęstej śmietany). 

  • Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy po jednej czubatej łyżce na jednego placuszka. Smażymy na średnim ogniu, po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złociste.

  • Placuszki podajemy z syropem klonowym.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis