ORIENTALNE TOFU
- Porcje: 4
Składniki:
- 360 g wędzonego tofu
- 200 g makaronu Mie/soba/ryżowego
- 1 mała cukinia
- 1 mała papryka
- 1 marchewka
- 1 por (biała i jasnozielona część)
Sos:
- 4 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki wody
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka syropu klonowego
- 3-4 cm kawałek imbiru (starty)
- 2 ząbki czosnku (starte)
Dodatkowo:
- 2 łyżki ziaren sezamu
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
Jak to zrobić:
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wszystkie warzywa myjemy i kroimy – cukinię na ćwiartki, paprykę w większą kostkę, marchewkę na plasterki, pora na półplasterki. Tofu kroimy w kostkę.
W miseczce łączymy wszystkie składniki sosu.
Warzywa i tofu przekładamy do naczynia żaroodpornego (20 x 30 cm), wlewamy sos, mieszamy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 40 minut. Na 15 minut przed końcem wierzch posypujemy sezamem.
W międzyczasie gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu.
Upieczone warzywa polewamy olejem sezamowym i podajemy z makaronem. Całość posypujemy szczypiorkiem.