CZEKOLADOWE DUTCH BABY

Olga

z puszystym kremem z mascarpone

Drugie urodziny mojego bloga, które były już ponad miesiąc temu, postanowiłam uczcić czekoladowym Dutch Baby. To był pierwszy przepis jaki się tutaj pojawił, stąd pomysł na ten nietypowy „tort”. Przygotowałam do niego puszysty krem z mascarpone, udekorowałam kolorową posypką przypominającą konfetti, a na środek wbiłam świeczki. Ten przepis jest do wykorzystania nie tylko od święta, a naleśnik z kremem smakuje jak niebo w gębie. Spróbujecie?

Drukuj
  • Porcje: 2-4 (patelnia żeliwna o śr. 25 cm)

Składniki:

Dutch Baby:

  • 60 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2 porządne szczypty soli
  • 1/2 szklanki mleka, lekko podgrzanego
  • 4 jajka w temp. pokojowej
  • 1 łyżeczka masła do posmarowania patelni

Krem z mascarpone:

  • 125 g mascarpone
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru

Dekoracja (opcjonalnie):

  • kolorowa posypka

Jak to zrobić:

  • Piekarnik rozgrzewamy razem z patelnią/naczyniem – 220 st. góra-dół z termoobiegiem. 

  • W międzyczasie przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Do miski wsypujemy mąkę, kakao, cukier, cukier wanilinowy, sól i wlewamy ciepłe mleko. Mieszamy przy użyciu rózgi, aż uzyskamy gładką masę. Wbijamy jajka i ponownie mieszamy. Ciasto możemy przelać przez sitko, żeby mieć pewność, że nie ma żadnych grudek.

  • Otwieramy piekarnik, ostrożnie rozprowadzamy masło po patelni i wylewamy ciasto. Pieczemy 15 minut. Najlepiej obserwować, kiedy naleśnik będzie wyrośnięty, to znak, że jest już gotowy. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika.

  • W trakcie pieczenia naleśnika przygotowujemy krem z mascarpone. W misce umieszczamy mascarpone, miksujemy mikserem przez chwilę, wlewamy śmietankę, wsypujemy cukier puder i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.

     

  • Upieczonego naleśnika kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy na talerz, nakładamy po łyżce kremu i dekorujemy kolorową posypką (jeśli używamy).

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis