CZEKOLADOWE DUTCH BABY
- Porcje: 2-4 (patelnia żeliwna o śr. 25 cm)
Składniki:
Dutch Baby:
- 60 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 2 porządne szczypty soli
- 1/2 szklanki mleka, lekko podgrzanego
- 4 jajka w temp. pokojowej
- 1 łyżeczka masła do posmarowania patelni
Krem z mascarpone:
- 125 g mascarpone
- 125 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
Dekoracja (opcjonalnie):
- kolorowa posypka
Jak to zrobić:
Piekarnik rozgrzewamy razem z patelnią/naczyniem – 220 st. góra-dół z termoobiegiem.
W międzyczasie przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Do miski wsypujemy mąkę, kakao, cukier, cukier wanilinowy, sól i wlewamy ciepłe mleko. Mieszamy przy użyciu rózgi, aż uzyskamy gładką masę. Wbijamy jajka i ponownie mieszamy. Ciasto możemy przelać przez sitko, żeby mieć pewność, że nie ma żadnych grudek.
Otwieramy piekarnik, ostrożnie rozprowadzamy masło po patelni i wylewamy ciasto. Pieczemy 15 minut. Najlepiej obserwować, kiedy naleśnik będzie wyrośnięty, to znak, że jest już gotowy. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika.
W trakcie pieczenia naleśnika przygotowujemy krem z mascarpone. W misce umieszczamy mascarpone, miksujemy mikserem przez chwilę, wlewamy śmietankę, wsypujemy cukier puder i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.
Upieczonego naleśnika kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy na talerz, nakładamy po łyżce kremu i dekorujemy kolorową posypką (jeśli używamy).