PLACUSZKI Z BORÓWKAMI
- Porcje: 8-10 placuszków
- Calories: 993
Składniki:
Placuszki
- 1 banan (najlepiej bardzo dojrzały)
- 2 jajka
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 6 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka budyniu waniliowego (proszek)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 6 łyżek borówek (mrożonych/świeżych)
- olej do smażenia
Jogurt cytrynowy
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka miodu
- skórka starta z 1/2 cytryny
Dodatki
- 2 łyżki granoli z płatkami kokosa
- 2 łyżki borówek (opcjonalnie)
Jak to zrobić:
W misce rozgniatamy banana, dodajemy jajka, jogurt i mieszamy do połączenia. Wsypujemy mąkę, budyń, proszek do pieczenia, sól. Dodajemy skórkę z cytryny i borówki. Mieszamy krótko, aż wszystkie składniki się połączą.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i nakładamy po jednej czubatej łyżce ciasta na jednego placuszka. Smażymy na średnim ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony.
JOGURT CYTRYNOWY
W miseczce łączymy jogurt z miodem i skórką z cytryny.
Placuszki serwujemy z jogurtem, granolą i świeżymi borówkami (jeśli używamy).
Wartość odżywcza (całości)
Kcal | 993 |
Białko | 32g |
Tłuszcz | 33g |
Węglowodany | 136.7g |
Błonnik | 7.8g |