PLACUSZKI Z BORÓWKAMI

Olga

i skórką cytryny podane z jogurtem i granolą

Jak przywołać lato w środku zimy? Wystarczy zaledwie kilka składników – kluczowe są: borówki, cytryna i płatki kokosa. Dzięki nim wyczarujecie placuszki , które przeniosą Was w czasie, do ciepłych, słonecznych dni.

Do przygotowania placuszków polecam użyć bardzo dojrzałego banana, którego nie czuć w smaku, za to placuszki są mięciutkie i słodkie. W przepisie nie ma konieczności dodawania świeżych borówek, świetnie sprawdzają się mrożone. I radzę nie pomijać skórki cytryny. Jej dodatek sprawia, że danie jest przyjemnie orzeźwiające. Placuszki podałam z kleksem jogurtu cytrynowego (patrz przepis) i chrupiącą granolą z płatkami kokosa, którą możecie kupić tutaj. Każdy kęs to zapach lata. Jeśli tęsknicie za nim tak jak ja, to ten przepis jest dla Was 🌞

Drukuj
  • Porcje: 8-10 placuszków
  • Calories: 993

Składniki:

Placuszki

  • 1 banan (najlepiej bardzo dojrzały)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka budyniu waniliowego (proszek)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 6 łyżek borówek (mrożonych/świeżych)
  • olej do smażenia

Jogurt cytrynowy

  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka miodu
  • skórka starta z 1/2 cytryny

Dodatki

  • 2 łyżki granoli z płatkami kokosa
  • 2 łyżki borówek (opcjonalnie)

Jak to zrobić:

  • W misce rozgniatamy banana, dodajemy jajka, jogurt i mieszamy do połączenia. Wsypujemy mąkę, budyń, proszek do pieczenia, sól. Dodajemy skórkę z cytryny i borówki. Mieszamy krótko, aż wszystkie składniki się połączą. 

  • Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i nakładamy po jednej czubatej łyżce ciasta na jednego placuszka. Smażymy na średnim ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony. 

  • JOGURT CYTRYNOWY

    W miseczce łączymy jogurt z miodem i skórką z cytryny.

  • Placuszki serwujemy z jogurtem, granolą i świeżymi borówkami (jeśli używamy).

Wartość odżywcza (całości)

Kcal993
Białko32g
Tłuszcz33g
Węglowodany136.7g
Błonnik7.8g

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis