SERNICZKI

Olga

z cukrem pudrem i polewą czekoladową

Serniczki to pyszne placuszki serowe, które sprawdzą się na śniadanie, podwieczorek lub deser. Są szybkie i dziecinnie proste do zrobienia. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno (zimne do złudzenia przypominają sernik). Można je serwować z samym cukrem pudrem lub w bardziej rozpustnej wersji – z kleksem tłustego jogurtu/kwaśnej śmietany i gorącej polewy czekoladowej. Spróbujecie?

Drukuj

SERNICZKI

  • Porcje: 2

Składniki:

Serniczki:

  • 250 g twarogu
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej + do podsypania
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka masła do smażenia

Polewa czekoladowa:

  • 30 g mlecznej czekolady
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki mleka

Dodatkowo:

  • cukier puder
  • jogurt grecki/kwaśna śmietana

Jak to zrobić:

  • Twaróg umieszczamy w misce i rozgniatamy widelcem, dodajemy jajko, mąkę, cukier, sól i wszystko razem łączymy w kulę.

  • Ciasto dzielimy na 6 równych części i formujemy w dłoniach kulki. Układamy na blacie podsypanym mąką i lekko spłaszczamy.

  • Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Serniczki smażymy na średnim ogniu przez 4 minuty z każdej strony. 

  • POLEWA CZEKOLADOWA

    Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, wrzucamy do rondelka, wlewamy mleko i wstawiamy na mały ogień. Podczas podgrzewania, mieszamy rózgą, aż powstanie jednolita polewa. 

  • Serniczki serwujemy z cukrem pudrem, kleksem jogurtu greckiego i polewą czekoladową.    

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis