SERNICZKI
- Porcje: 2
Składniki:
Serniczki:
- 250 g twarogu
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pszennej + do podsypania
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka oleju do smażenia
- 1 łyżeczka masła do smażenia
Polewa czekoladowa:
- 30 g mlecznej czekolady
- 30 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki mleka
Dodatkowo:
- cukier puder
- jogurt grecki/kwaśna śmietana
Jak to zrobić:
Twaróg umieszczamy w misce i rozgniatamy widelcem, dodajemy jajko, mąkę, cukier, sól i wszystko razem łączymy w kulę.
Ciasto dzielimy na 6 równych części i formujemy w dłoniach kulki. Układamy na blacie podsypanym mąką i lekko spłaszczamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Serniczki smażymy na średnim ogniu przez 4 minuty z każdej strony.
POLEWA CZEKOLADOWA
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, wrzucamy do rondelka, wlewamy mleko i wstawiamy na mały ogień. Podczas podgrzewania, mieszamy rózgą, aż powstanie jednolita polewa.
Serniczki serwujemy z cukrem pudrem, kleksem jogurtu greckiego i polewą czekoladową.