TOFU W SOSIE CURRY
- Porcje: 3
Składniki:
- 180 g wędzonego tofu
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cebula
- 250 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
- 2 łyżeczki żółtej pasty curry
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki orzechów ziemnych bez soli
- szczypiorek
- limonka
- sól
- 200 g makaronu ryżowego
Jak to zrobić:
Kroimy warzywa. Cukinię na plasterki, a następnie na cztery części, paprykę w kostkę, cebulę w piórka.
Tofu kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i mieszamy z mąką.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę oleju kokosowego. Dodajemy cebulę, pastę curry i smażymy przez chwilę. Dodajemy cukinię i paprykę. Smażymy kilka minut, aż warzywa będą al dente. Wlewamy sos sojowy i dusimy jeszcze przez chwilę. Przekładamy na talerz.
Na tej samej patelni rozgrzewamy kolejną łyżeczkę oleju kokosowego i dodajemy tofu. Smażymy, aż będzie złociste. Dodajemy podsmażone warzywa, wlewamy mleczko kokosowe i dusimy przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
Gotujemy makaron wg instrukcji podanej na opakowaniu.
Danie podajemy z makaronem i cząstką limonki. Posypujemy podprażonymi na suchej patelni orzechami ziemnymi i świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Moje wskazówki:
Zamiast makaronu możemy podać ryż.
4 Komentarze
Marysia
1 marca 2022 at 11:32
Pycha 😍
Olga
1 marca 2022 at 11:36
🥰
Dorota
24 marca 2022 at 14:06
Przepyszne curry, proporcje wymierzone w punkt! Dzięki za przepis, będę często do niego wracać🧡
Olga
24 marca 2022 at 16:13
Cieszę się, że smakowało 🥰
Komentowanie wyłączone