TOFU W SOSIE CURRY

Olga

z makaronem ryżowym i orzechami ziemnymi

Zdaje się, że z tego przepisu skorzystają tylko fani tofu, choć chciałabym zachęcić do jego wypróbowania także tofu sceptyków. A może są tutaj osoby, które z jakiegoś powodu zrezygnowały z jedzenia mięsa i szukają pomysłów na dania z ich zamiennikiem? Tak czy siak, zapraszam dzisiaj na smaczny, wegański obiad, który w moim domu zaskarbił sobie uznanie także mięsożerców. Spróbujecie?

* * *

Drukuj
  • Porcje: 3

Składniki:

  • 180 g wędzonego tofu
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cebula
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki żółtej pasty curry
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki orzechów ziemnych bez soli
  • szczypiorek
  • limonka
  • sól
  • 200 g makaronu ryżowego

Jak to zrobić:

  • Kroimy warzywa. Cukinię na plasterki, a następnie na cztery części, paprykę  w kostkę, cebulę w piórka. 

  • Tofu kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i mieszamy z mąką. 

  • Na patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę oleju kokosowego. Dodajemy cebulę, pastę curry i smażymy przez chwilę. Dodajemy cukinię i paprykę. Smażymy kilka minut, aż warzywa będą al dente. Wlewamy sos sojowy i dusimy jeszcze przez chwilę. Przekładamy na talerz. 

  • Na tej samej patelni rozgrzewamy kolejną łyżeczkę oleju kokosowego i dodajemy tofu. Smażymy, aż będzie złociste. Dodajemy podsmażone warzywa, wlewamy mleczko kokosowe i dusimy przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. 

  • Gotujemy makaron wg instrukcji podanej na opakowaniu.

  • Danie podajemy z makaronem i cząstką limonki. Posypujemy podprażonymi na suchej patelni orzechami ziemnymi i świeżo posiekanym szczypiorkiem. 

Moje wskazówki:

Zamiast makaronu możemy podać ryż.

4 Komentarze

  • Marysia

    1 marca 2022 at 11:32

    Pycha 😍

    1. Olga

      1 marca 2022 at 11:36

      🥰

  • Dorota

    24 marca 2022 at 14:06

    Przepyszne curry, proporcje wymierzone w punkt! Dzięki za przepis, będę często do niego wracać🧡

    1. Olga

      24 marca 2022 at 16:13

      Cieszę się, że smakowało 🥰

Komentowanie wyłączone

Poprzedni przepis Następny przepis