TOFU W SOSIE ORZECHOWYM

Olga

wege obiad w 15 minut

Jeśli, tak jak ja, lubicie tajskie smaki, to koniecznie spróbujcie to danie. Patrząc na listę składników, przepis może wydawać się skomplikowany, ale nic bardziej mylnego – jest prosty i szybki. Polecam przed zabraniem się za gotowanie, przeczytać wnikliwie każdy krok, a wszystko pójdzie jak z płatka.

* * *

Drukuj
  • Porcje: 4

Składniki:

  • 1 opakowanie tofu
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 125 g szpinaku (świeżego)
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki przyprawy curry
  • sol do smaku
  • 200 g makaronu ryżowego

SOS ORZECHOWY

  • 100 g masła orzechowego
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 100 ml wody
  • 30 g czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego (ew. soku z limonki)
  • 1 łyżka syropu klonowego (ew. cukru)
  • 1/2 łyżeczki soli

DODATKI

  • szczypiorek
  • orzechy ziemne lub nerkowca

Jak to zrobić:

  • Przygotowujemy sos: w rondelku umieszczamy mleczko kokosowe, masło orzechowe, wodę, pastę curry, syrop klonowy, sos sojowy, sól, ocet ryżowy. Zagotowujemy, mieszając, aż składniki się połączą. Zestawiamy z palnika.

  • Tofu umieszczamy w blenderze z ostrzem „S” i miksujemy. Możemy też pokruszyć w palcach lub drobno pokroić.

  • Na dużej patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju i podsmażamy pokrojone warzywa – cebulę, paprykę i cukinię. Wsypujemy szpinak. Smażymy przez kilka minut, co chwilę mieszając.

  • Na mniejszej patelnie rozgrzewamy drugą łyżeczkę oleju i i obsmażamy tofu z dodatkiem szczypty soli oraz przyprawy curry w proszku. Obsmażone tofu przekładamy na patelnię z warzywami, wlewamy sos, mieszamy i przez chwilę podgrzewamy.

  • W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany makaron przekładamy na patelnię i dokładnie mieszamy.

  • Makaron przekładamy na talerze, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i orzechami.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis