TOFU W SOSIE ORZECHOWYM
- Porcje: 4
Składniki:
- 1 opakowanie tofu
- 1 cukinia
- 1 papryka
- 1 cebula
- 125 g szpinaku (świeżego)
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki przyprawy curry
- sol do smaku
- 200 g makaronu ryżowego
SOS ORZECHOWY
- 100 g masła orzechowego
- 200 ml mleczka kokosowego
- 100 ml wody
- 30 g czerwonej pasty curry
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego (ew. soku z limonki)
- 1 łyżka syropu klonowego (ew. cukru)
- 1/2 łyżeczki soli
DODATKI
- szczypiorek
- orzechy ziemne lub nerkowca
Jak to zrobić:
Przygotowujemy sos: w rondelku umieszczamy mleczko kokosowe, masło orzechowe, wodę, pastę curry, syrop klonowy, sos sojowy, sól, ocet ryżowy. Zagotowujemy, mieszając, aż składniki się połączą. Zestawiamy z palnika.
Tofu umieszczamy w blenderze z ostrzem „S” i miksujemy. Możemy też pokruszyć w palcach lub drobno pokroić.
Na dużej patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju i podsmażamy pokrojone warzywa – cebulę, paprykę i cukinię. Wsypujemy szpinak. Smażymy przez kilka minut, co chwilę mieszając.
Na mniejszej patelnie rozgrzewamy drugą łyżeczkę oleju i i obsmażamy tofu z dodatkiem szczypty soli oraz przyprawy curry w proszku. Obsmażone tofu przekładamy na patelnię z warzywami, wlewamy sos, mieszamy i przez chwilę podgrzewamy.
W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany makaron przekładamy na patelnię i dokładnie mieszamy.
Makaron przekładamy na talerze, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i orzechami.