OWSIANKA TIRAMISU

Olga

z czekoladą i nasionami chia

Owsianka Tiramisu to dla mnie odpowiedź na pytanie – „Jak dobrze zacząć dzień?”. Nie nastawiajcie się, że będzie smakować jak włoski deser, choć na pierwszy rzut oka, do złudzenia go przypomina. Poza bardzo apetycznym wyglądem, owsiankę z tiramisu łączy składnik, którego o poranku nigdy za wiele… ☕

Przepis ze specjalną dedykacją dla wszystkich miłośników kawy, czekolady i słodkich śniadań. Smacznego!

* * *

Drukuj
  • Porcje: 2
  • Calories: 330 (1 porcja)

Składniki:

  • 8 łyżek płatków owsianych
  • 1 szklanka mleka (roślinnego lub krowiego)
  • 1/2 szklanki zaparzonej kawy
  • 3 kostki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka erytrolu (lub innego słodzidła)
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 250 g jogurtu (użyłam roślinnego skyru o smaku waniliowym)
  • kakao do posypania wierzchu

Jak to zrobić:

  • Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy mleko, kawę, dodajemy czekoladę, erytrol, nasiona chia, ekstrakt waniliowy.

  • Wstawiamy na palnik i gotujemy do zgęstnienia i miękkości płatków, od czasu do czasu mieszamy.

  • Owsiankę przekładamy do miseczek, rozprowadzamy po wierzchu jogurt i przy użyciu sitka posypujemy kakao.

Moje wskazówki:

Jeśli chcecie możecie przygotować tę owsiankę dzień wcześniej, bez gotowania czyli w wersji nocnej. Wystarczy, że wszystkie składniki umieścicie w naczyniu, wymieszacie i wstawicie do lodówki. Rano, przed podaniem należy ponownie wymieszać, następnie przełożyć do miseczek, nałożyć na wierzch jogurt i posypać kakao. Owsianka gotowa!

Wartość odżywcza (1 porcji):

Kalorie330 (1 porcja)
Tłuszcz11.8g
Węglowodany42.6g
Błonnik5.2g
Białko13.3g
Poprzedni przepis Następny przepis