TOSTY JOGURTOWE
- Porcje: 2
Składniki:
- 4 kromki chleba
- 120 g jogurtu greckiego
- 1 jajko
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka skórki z pomarańczy
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- kilka truskawek
Jak to zrobić:
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni (góra-dół).
W miseczce umieszczamy jogurt, miód, skórkę i ekstrakt.
Mieszamy składniki przy pomocy rózgi, do momentu, aż masa będzie gładka.
Kromki chleba układamy na papierze do pieczenia. Dociskamy ich środek, tak aby powstało niewielkie wgłębienie.
Do wgłębienia wlewamy masę jogurtową i układamy plasterki truskawek.
Blachę z tostami wstawiamy do piekarnika i pieczemy do czasu, aż tosty będą chrupiące, około 10-15 minut.
Zjadamy jeszcze ciepłe.
Moje wskazówki:
Chleb możecie zastąpić chałką drożdżową.
Tosty przed wstawieniem do piekarnika możecie dodatkowo posypać płatkami migdałów.
Tosty po upieczeniu możecie polać syropem klonowym lub posypać cukrem pudrem.
1 Komentarze
paula
3 marca 2022 at 10:24
🍓🍓🍓🥰