FUSILLI Z PESTO

Olga

domowej roboty, bakłażanem i serem burrata

Od Włochów nauczyłam się szybkich i prostych przepisów, w których wykorzystuje się kilka składników, za to dobrej jakości. Tak było w przypadku tego dania. Od kiedy poznałam tajniki przygotowania domowego pesto, nie sięgam już po to ze sklepowej półki. Po pierwsze dlatego, że kiedy robię je sama, nie ma w nim cukru, syropu glukozowego, serwatki w proszku, skrobi i wielu innych podejrzanych składników jakie są w tym kupnym. Po drugie – jest naprawdę proste w wykonaniu, a potrafi urozmaicić niejedną potrawę. Wystarczy umieścić wszystkie składniki w blenderze i zmiksować. Już prościej się nie da!

lubię, kiedy w pesto czuć kawałeczki orzechów, dlatego nigdy nie miksuję go zbyt długo
bakłażan podsmażony na oliwie z oliwek
pyszna, śmietankowa burrata tuż przed rozerwaniem

* * *

Drukuj

FUSILLI Z PESTO

  • Porcje: 3

Składniki:

  • 240 g makaronu fusilli
  • 2 sztuki sera burrata
  • 1 duży bakłażan
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • PESTO:
  • 1 doniczka bazylii (listki, bez łodyżek, umyte i osuszone)
  • 70 g suszonych pomidorów w oleju
  • 30 g migdałów w skórce
  • 30 g tartego parmezanu lub grana padano
  • 3 łyżki oleju roślinnego (np. rzepakowego)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • 0,5 ząbka czosnku (obrany i pozbawiony łodyżki ze środka)
  • szczypta soli

Jak to zrobić:

  • PESTO:

    Wszystkie składniki pesto umieszczamy w blenderze i miksujemy krótko. Doprawiamy do smaku solą.

  • Bakłażana kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Smażymy przez 10 minut na średnim ogniu, aż będzie miękki. Na koniec przyprawiamy solą. Bakłażan powinien wyglądać jak na załączonym zdjęciu.

  • W trakcie smażenia bakłażana, gotujemy makaron al dente.

  • Ugotowany makaron łączymy z pesto i podsmażonym bakłażanem.

  • Podajemy z poszarpaną burratą. Posypujemy startym serem (parmezanem lub grana padano) i dekorujemy listkami bazylii.

Moje wskazówki:

Do tego dania pasuje praktycznie każdy makaron. Czujcie się wolni!

Jeśli macie pod ręką pyszne dojrzałe pomidory, pokrójcie je w kostkę i tuż przed podaniem, posypcie nimi makaron.

Gdzie kupić burratę? Jeśli nie macie dostępu do włoskich delikatesów to polecam zajrzeć do Biedronki lub Lidla. Znajdziecie tam całkiem niezłą burratę.

1 Komentarze

  • Beata

    20 marca 2022 at 09:55

    😋😁

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis