JAGLANKA GRUSZKOWA
- Porcje: 2
Składniki:
- 90 g kaszy jaglanej
- 350 ml mleka roślinnego
- 100 ml wody
- 1 gruszka
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta soli
- 3 suszone morele
- 2 łyżki orzechów pekan
- garść malin
- 1 łyżka syropu klonowego
Jak to zrobić:
Kaszę wsypujemy do garnka i prażymy przez chwilę, a następnie przepłukujemy dwukrotnie zimną wodą.
Gruszkę myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Wlewamy mleko, wodę i gotujemy do miękkości na niewielkim ogniu. Po 10 minutach dodajemy gruszkę i gotujemy jeszcze 5-10 minut, aż kasza będzie miękka. Na koniec dodajemy miód i szczyptę soli. Delikatnie mieszamy i przekładamy jaglankę do miseczek.
Serwujemy z suszonymi morelami, orzechami pekan i malinami. Polewamy syropem klonowym.
Moje wskazówki:
Jak zawsze w przypadku orzechów i nasion – polecam je uprażyć na suchej patelni. Dzięki temu danie zyskuje na smaku.