JAGLANKA GRUSZKOWA

Olga

z cynamonem, suszonymi morelami i pekanami

Tę jaglankę dedykuję wszystkim, a w szczególności fanom cynamonu. Kremowa konsystencja, słodka w smaku dzięki dojrzałej gruszce i odrobinie miodu. Rozgrzewa brzuszek, a do tego jest prosta i szybka w przygotowaniu. Spróbujcie i przekonajcie się sami.

* * *

Drukuj
  • Porcje: 2

Składniki:

  • 90 g kaszy jaglanej
  • 350 ml mleka roślinnego
  • 100 ml wody
  • 1 gruszka
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta soli
  • 3 suszone morele
  • 2 łyżki orzechów pekan
  • garść malin
  • 1 łyżka syropu klonowego

Jak to zrobić:

  • Kaszę wsypujemy do garnka i prażymy przez chwilę, a następnie przepłukujemy dwukrotnie zimną wodą.

  • Gruszkę myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

  • Wlewamy mleko, wodę i gotujemy do miękkości na niewielkim ogniu. Po 10 minutach dodajemy gruszkę i gotujemy jeszcze 5-10 minut, aż kasza będzie miękka. Na koniec dodajemy miód i szczyptę soli. Delikatnie mieszamy i przekładamy jaglankę do miseczek.

  • Serwujemy z suszonymi morelami, orzechami pekan i malinami. Polewamy syropem klonowym.

Moje wskazówki:

Jak zawsze w przypadku orzechów i nasion – polecam je uprażyć na suchej patelni. Dzięki temu danie zyskuje na smaku.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis