RISOTTO DYNIOWE

Olga

z orzechami laskowymi, skórką pomarańczy i rozmarynem

Pierwsze w życiu risotto dyniowe (risotto alla zucca) zjadłam u włoskiej rodziny, na północy Włoch, skąd pochodzi to słynne danie. Pamiętam moje zdziwienie jak dobre może być połączenie kremowego ryżu ze słodką dynią i naturalnie słonym parmezanem. Nie mogłam wtedy nie zapytać gospodyni o przepis, którym teraz dzielę się z Wami. Wzbogaciłam to risotto aromatyczną skórką pomarańczy i orzechami laskowymi, bo lubię jak w daniu coś chrupie. Ta kombinacja smaków jest doskonała, zwłaszcza kiedy potrzebujemy się rozgrzać, a ziąb nie odpuszcza. Polecam!

Świeży rozmaryn możecie z powodzeniem zastąpić szałwią.

* * *

Drukuj

RISOTTO DYNIOWE

  • Porcje: 4

Składniki:

  • 300 g ryżu Carnaroli lub Arborio
  • 400 g dyni pokrojonej w kostkę (waga po obraniu)
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 szalotka (drobno posiekana)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 40 g zimnego masła (do środka risotto)
  • 20 g masła (do smażenia ryżu)
  • 40 g startego parmezanu
  • 4 łyżki orzechów laskowych
  • skórka z pomarańczy
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • sól, do smaku

Jak to zrobić:

  • Na początek zagotowujemy bulion i pozostawiamy go na niewielkim ogniu.

  • Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy dynię i smażymy kilka minut. Dodajemy drobno posiekaną szalotkę. Wlewamy łyżkę wazową gorącego bulionu i dodajemy rozmaryn. Mieszamy i dalej gotujemy.

  • W międzyczasie na patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy ryż i smażymy przez chwilę.

  • Do podsmażonego ryżu wlewamy łyżkę wazową bulionu i gotujemy. Kiedy ryż wchłonie porcję bulionu, dodajemy dynię, przyprawiamy solą i mieszamy. Dodajemy kolejną łyżkę bulionu i gotujemy powtarzając tę czynność, aż ryż będzie al dente.

  • Patelnię zestawiamy z palnika, dodajemy kawałki zimnego masła i mieszamy. Wsypujemy parmezan i ponownie mieszamy.

  • Risotto rozkładamy na talerze, posypujemy posiekanymi orzechami, ścieramy na tarce skórę z pomarańczy. Możemy posypać dodatkowym parmezanem, skropić oliwą z oliwek i udekorować rozmarynem.

Moje wskazówki:

Orzechy laskowe polecam wcześniej uprażyć na suchej patelni. Danie dzięki temu będzie jeszcze bardziej aromatyczne.

Próbowałam tego risotto z różnymi odmianami dyni jednak najbardziej kremowe powstaje z dyni Hokkaido.

Uważajcie, aby nie rozgotować ryżu. Kończymy gotowanie risotto, kiedy ryż jest lekko twardawy – al dente.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis