SPAGHETTI W SOSIE Z FASOLI

Olga

cukinii i bazylii z dodatkiem parmezanu

Mieszkając we Włoszech przekonałam się na własnej skórze, że Włosi jedzą makaron codziennie, przez okrągły rok i nie jest w stanie ich znudzić. Są mistrzami nie tylko w jego produkcji, ale też w tworzeniu wszelkich kombinacji smakowych oraz w szybkości przygotowywania dań z nim na czele. Oto jedna z propozycji, której nauczyłam się we włoskim domu i do której często wracam. Jestem pewna, że to danie posmakuje nie tylko wegetarianom. Sprawdźcie sami!

Wiecie za co lubię fasolę? Przede wszystkim za jej wysoką zawartość błonnika i za to że jest dobrym źródłem białka. To smaczna alternatywa dla osób niejedzących mięsa. No i jest bogata w składniki mineralne. Tak więc – smacznego i na zdrowie.

* * *

Drukuj
  • Porcje: 2

Składniki:

  • 160 g makaronu spaghetti
  • 1 mała cukinia
  • 1 puszka fasoli Cannellini lub zwykłej białej fasoli
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól do smaku

Jak to zrobić:

  • Zaczynamy od zagotowania wody na makaron. Cukinię kroimy na plastry, które następnie dzielimy na 4. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i dodajemy obrany i zgnieciony ząbek czosnku. Podsmażamy przez chwilę, uważając, żeby go nie spalić i dodajemy cukinię, smażymy przez kilka minut.

  • W międzyczasie wrzucamy makaron na osolony wrzątek i gotujemy, aż będzie al dente.

  • Połowę cukinii, czosnek i kilka listków bazylii wkładamy do pojemnika blendera, dodajemy 2 łyżki wody z gotowania makaronu i całość miksujemy na krem. Przyprawiamy do smaku solą.

  • Na patelnię z pozostałą cukinią dodajemy fasolę z puszki (ja dodaję razem z wodą) i smażymy przez chwilę.

  • Ugotowany makaron odcedzamy (nie przelewamy zimną wodą) i mieszamy z kremem z cukinii. Dodajemy cukinię i fasolę z patelni i jeszcze raz mieszamy.

  • Makaron przekładamy na talerze, posypujemy startym parmezanem i dekorujemy bazylią.

2 Komentarze

  • Karola

    17 marca 2022 at 00:32

    danie z tak banalnych składników, a tyle wartości odżywczej, pycha ! fasola Jaś w takiej odsłonie bardzo do mnie przemawia 🙂

    1. Olga

      17 marca 2022 at 07:43

      Super, bardzo się cieszę, że Ci posmakowało 😌

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis