CHOCOLATE DUTCH BABY

Olga

czyli pieczony naleśnik w czekoladowej odsłonie

Kto obserwuje od dawna mój profil na Instagramie wie, że Dutch Baby gości na moim stole bardzo często. Lubię naleśnika w tej formie, bo jest pożywny i można się nim nasycić na wiele godzin. Co pewien czas, dla urozmaicenia zamieniam dodatki – kremy, konfitury, owoce. Tym razem wprowadziłam zmianę w cieście – zamiast mleka krowiego użyłam kokosowego i dodałam kakao. Tak oto powstało Chocolate Dutch Baby z nutą kokosa. Efekty tego eksperymentu przeszły moje oczekiwania. Sami spróbujcie!

Mojego czekoladowego naleśnika podałam z masłem, cukrem pudrem i …

…konfiturą wiśniową, bo czekolada i wiśnie to bardzo dobrana para.

* * *

Drukuj

CHOCOLATE DUTCH BABY

  • Porcje: 1

Składniki:

  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 30 g mąki pszennej
  • 10 g kakao
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 120 g mleczka kokosowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka masła
  • *ulubione dodatki

Jak to zrobić:

  • NAGRZEWANIE FOREMKI

    Do piekarnika wstawiamy foremkę do zapiekania i ustawiamy 220 stopni z funkcją termoobiegu.

  • PRZYGOTOWANIE CIASTA

    W miseczce umieszczamy mąkę, kakao, cukier, sól, wlewamy delikatnie podgrzane mleko i mieszamy trzepaczką, aż uzyskamy gładką masę. Dodajemy jajka i znów mieszamy do połączenia wszystkich składników.

  • PIECZENIE

    Na rozgrzanym naczyniu rozprowadzamy masło i od razu wlewamy ciasto. Pieczemy 15 minut.

  • Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Moje wskazówki:

*Polecam podawać z konfiturą wiśniową i cukrem pudrem.

1 Komentarze

  • Żaneta

    12 lutego 2022 at 10:23

    Skradł moje serce ❤️ Męża też! Będzie często gościł na naszych talerzach 🙂

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Następny przepis