JAGLANKA TRUSKAWKOWA
- Porcje: 2
Składniki:
- 90 g kaszy jaglanej (0,5 szklanki)
- 400 ml mleka migdałowego (lub innego roślinnego)
- 100 ml wody
- szczypta soli
- 2 łyżki dżemu truskawkowego
- 1 banan
- 1 garść orzechów laskowych
- 2 kostki gorzkiej czekolady
Jak to zrobić:
Kaszę wsypujemy do garnka i prażymy przez chwilę, a następnie przepłukujemy dwukrotnie zimną wodą.
Wlewamy mleko, wodę i gotujemy do miękkości na niewielkim ogniu. U mnie trwa to około 15 minut. Na koniec dodajemy szczyptę soli.
Do ugotowanej kaszy dodajemy dżem, mieszamy i nakładamy do miseczek.
Serwujemy z plasterkami banana, posiekanymi orzechami i czekoladą.
Moje wskazówki:
Przed posiekaniem orzechów polecam je najpierw uprażyć na suchej patelni. Dzięki temu będą bardziej aromatyczne.
Jaglankę podałam dodatkowo z wegańskim jogurtem o smaku bananowym.