JAGLANKA TRUSKAWKOWA

Olga

na mleku roślinnym z dodatkiem dżemu truskawkowego

Kaszy jaglanej nigdy nie brakuje w mojej kuchni. Od czasu kiedy opanowałam jej przygotowanie do perfekcji, na śniadanie pojawia się kilka razy w tygodniu. Trzeba o niej wiedzieć, że jest kapryśna i potrafi być gorzka, dlatego prażenie i płukanie to zabiegi konieczne, aby tej goryczy się pozbyć. Niech to Was jednak nie zniechęci, bo to tylko dodatkowa minuta. W zamian otrzymujecie sycące i pożywne śniadanie, które może smakować jak najlepszy deser.

W jaglance chyba najbardziej lubię to, że można ją serwować na nieskończenie wiele sposobów. Lata temu zadomowiła na stałe w moim menu śniadaniowym i do tej pory mi się nie znudziła. To kolejny powód, dla którego warto ją przyrządzać. Polecam i Wam wprowadzić królową kasz do porannego rytuału!

* * *

Drukuj

JAGLANKA TRUSKAWKOWA

  • Porcje: 2

Składniki:

  • 90 g kaszy jaglanej (0,5 szklanki)
  • 400 ml mleka migdałowego (lub innego roślinnego)
  • 100 ml wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki dżemu truskawkowego
  • 1 banan
  • 1 garść orzechów laskowych
  • 2 kostki gorzkiej czekolady

Jak to zrobić:

  • Kaszę wsypujemy do garnka i prażymy przez chwilę, a następnie przepłukujemy dwukrotnie zimną wodą.

  • Wlewamy mleko, wodę i gotujemy do miękkości na niewielkim ogniu. U mnie trwa to około 15 minut. Na koniec dodajemy szczyptę soli.

  • Do ugotowanej kaszy dodajemy dżem, mieszamy i nakładamy do miseczek.

  • Serwujemy z plasterkami banana, posiekanymi orzechami i czekoladą.

Moje wskazówki:

Przed posiekaniem orzechów polecam je najpierw uprażyć na suchej patelni. Dzięki temu będą bardziej aromatyczne.

Jaglankę podałam dodatkowo z wegańskim jogurtem o smaku bananowym.

Poprzedni przepis Następny przepis