CIECIERZYCA W MLECZKU

Olga

kokosowym z pastą curry, cukinią, pomidorkami i prażonym sezamem

O tej porze roku chętnie sięgam po rozgrzewającą pastę curry, w skład której wchodzą aromatyczne przyprawy takie jak: kurkuma, papryczka chili, cynamon, imbir, kumin, kolendra, trawa cytrynowa, czosnek, szalotka. Lubię ją łączyć z mleczkiem kokosowym, warzywami i roślinami strączkowymi. Do tego ryż lub makaron ryżowy i mamy trochę egzotyki w środku zimy. Zapraszam Was na pyszny, nieskomplikowany obiad, który rozgrzewa, a do tego robi się w try miga!

Przed podaniem danie posypujemy sezamem, koniecznie wcześniej uprażonym.

* * *

Drukuj
  • Porcje: 4

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub innego roślinnego
  • 1 cukinia
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
  • 2 łyżki sezamu
  • 200 g ryżu (użyłam jaśminowego)
  • sól do smaku

Jak to zrobić:

  • Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i  wrzucamy cebulę. Chwilę podsmażamy, a następnie dodajemy czosnek oraz pastę curry i smażymy jeszcze przez chwilę.

  • Cukinię kroimy w plasterki, a następnie na cztery części. Dodajemy na patelnię i smażymy przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.

  • Do warzyw dodajemy odsączoną ciecierzycę, pomidorki przekrojone na pół, posiekaną natkę pietruszki, przyprawiamy do smaku solą i smażymy jeszcze przez 2 minuty. Wlewamy mleczko kokosowe i gotujemy na niewielkim ogniu jeszcze przez 10 minut, aż sos nabierze głębszego smaku.

  • Na talerzach rozkładamy ryż, a na nim ciecierzycę. Posypujemy sezamem uprażonym na suchej patelni.

Moje wskazówki:

Aby wprowadzić jeszcze więcej koloru, użyłam pomidorków pół na pół czerwonych z żółtymi.

Danie to możecie podawać również z makaronem ryżowym.

6 Komentarze

  • Maria

    3 lutego 2022 at 12:06

    Wygląda pięknie i pysznie 🙂 Na pewno chętnie zrobię, bo również uwielbiam zimą takie rozgrzewające potrawy

    1. Olga

      3 lutego 2022 at 12:50

      Koniecznie daj znać jak wyszło 🙂

  • Pati

    17 lutego 2022 at 16:36

    Właśnie się gotuje, dodałam jedynie odrobinę sosu rybnego, bo to mój must have w curry. Bardzo moje smaki, tylko prawie pomidorków nie dodałam, bo zabrakło w krokach przygotowania 😉

    1. Olga

      17 lutego 2022 at 16:51

      Super! Daj znać jak smakowało ☺️ A i dziękuję za zwrócenie uwagi, już poprawiam 👩‍💻

  • Karola

    17 marca 2022 at 00:43

    to moj kolejny komentarz na tej stronie, a to dlatego, że te przepisy są łatwe w przygotowaniu i są super źródlem białka dla osób, które nie jedzą mięsa, powyższe danie gościło na moim stole już kilka razy, generalnie testuje przepis za przepisem, a do niektórych wracam kilkukrotnie 😛 Pasuje mi ten styl gotowania, OLGA czekam na WIECEJ ! 😀

    1. Olga

      17 marca 2022 at 07:44

      ❤️ kolejne przepisy już wkrótce!

Komentowanie wyłączone

Poprzedni przepis Następny przepis