FUSILLI Z PESTO
- Porcje: 3
Składniki:
- 240 g makaronu fusilli
- 2 sztuki sera burrata
- 1 duży bakłażan
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- PESTO:
- 1 doniczka bazylii (listki, bez łodyżek, umyte i osuszone)
- 70 g suszonych pomidorów w oleju
- 30 g migdałów w skórce
- 30 g tartego parmezanu lub grana padano
- 3 łyżki oleju roślinnego (np. rzepakowego)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki wody
- 0,5 ząbka czosnku (obrany i pozbawiony łodyżki ze środka)
- szczypta soli
Jak to zrobić:
PESTO:
Wszystkie składniki pesto umieszczamy w blenderze i miksujemy krótko. Doprawiamy do smaku solą.
Bakłażana kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Smażymy przez 10 minut na średnim ogniu, aż będzie miękki. Na koniec przyprawiamy solą. Bakłażan powinien wyglądać jak na załączonym zdjęciu.
W trakcie smażenia bakłażana, gotujemy makaron al dente.
Ugotowany makaron łączymy z pesto i podsmażonym bakłażanem.
Podajemy z poszarpaną burratą. Posypujemy startym serem (parmezanem lub grana padano) i dekorujemy listkami bazylii.
Moje wskazówki:
Do tego dania pasuje praktycznie każdy makaron. Czujcie się wolni!
Jeśli macie pod ręką pyszne dojrzałe pomidory, pokrójcie je w kostkę i tuż przed podaniem, posypcie nimi makaron.
Gdzie kupić burratę? Jeśli nie macie dostępu do włoskich delikatesów to polecam zajrzeć do Biedronki lub Lidla. Znajdziecie tam całkiem niezłą burratę.
1 Komentarze
Beata
20 marca 2022 at 09:55
😋😁