NALEŚNIKI CYTRYNOWE
- Porcje: 8-10 naleśników o śr. 25 cm
Składniki:
Ciasto naleśnikowe
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki wody gazowanej
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka maku
- 1 łyżeczkia ekstraktu z wanilii
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki masła (roztopionego)
- sok z 0,5 cytryny
- skórka z 1 cytryny
Twarożek z ricotty
- 500 g ricotty
- 6 łyżek cukru pudru
- skórka z 1 cytryny
Do podania
- świeże owoce, np. borówki
- cukier puder
- dodatkowa skórka z cytryny
Jak to zrobić:
Ciasto naleśnikowe
Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, sól, cukier, mak. Wlewamy mokre składniki: mleko, wodę, roztopione masło, ekstrakt z wanilii, skórkę cytryny, jajka i mieszamy dokładnie przy pomocy rózgi.
Tak przygotowane ciasto zostawiamy na blacie kuchennym na 30-60 minut.
Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni, posmarowanej niewielką ilością oleju roślinnego.
Twarożek z ricotty
W misce umieszczamy ricottę, cukier i skórkę z cytryny. Mieszamy dokładnie przy pomocy rózgi.
1 Komentarze
Beata
2 lutego 2024 at 17:22
Jeszcze z cukrem 😍